.. / / / 13.07.2001

Petek trinajsti - boste danes ostali doma?

Zakaj za vraga je ta petek trinajstega tako nesrečen dan? Osebno se mi ponavadi ni zgodilo nič pretresljivega, ali pač: v srednji šoli sem na enega od petkov-trinajstih "fasal" petico - kar pa se ni dogajalo prav pogosto. Zato se bom v tem članku posvetil nesrečnemu petku, mogoče pa nam bo potem malo bolj jasno, v katerem grmu tiči Jason.

Petek 13. že dolgo buri duhove v evropski, severnoameriški in avstralski kulturi, saj vsi vemo, da stolpnice navadno nimajo 13. nadstropja, prav tako avioni nimajo 13. vrste sedežev in še bi lahko naštevali. Strah pred številko 13 imenujemo triskaidekafobija in če dodamo še nekaj krščanskih štorij na temo, da je petek prevečkrat prinesel nesrečo, bi že lahko našli odgovor.

Večerje za 13 niso kul

Pa vendar je prvinski strah pred trinajstico prišel iz nordijske mitologije. Šef nordijskih bogov Odin je nekega dne priredil večerjo zase in še enajst zelo kul nordijskih bogov, vabilo pa je pozabil poslati Lokiju, bogu ognja. Užaljeni Loki je vseeno party-intrudal na žur (tako jih je bilo trinajst!) in zanetil ogenj v strehi. Rezultat? Baldur, bog svetlobe, poletja in še česa (zelo kul bog) je bil v splošnem pretepu ob glavo. Od takrat Nordijci pravijo: bob (tm) obvarji trinajst ljudi za isto mizo.

Trinajstica je bila usodna tudi za že zgoraj omenjenega tipa, Jezusa Kristusa. Na zadnji Đizusovi večerji je bilo skupaj trinajst gostov, ups apostolov, med katerimi je bil tudi izdajalski Juda Iškarijot, ki je med pojedino že naklepal Kristusovo izdajo. Rezultat? Kristus je bil ujet s strani Rimljanov in križan. Ne boste verjeli ... prav na petek! In tako je ljudstvo povezalo skupaj te stvari: 13 apostolov in križanje odrešenika na petek ... in "bad karma" z imenom petek trinajsti se je v krščanskem svetu lahko začela.

O nesrečnem petku

Nekaj dejstev, govoric ali domnevanj govori v prid nesrečnosti petka baje naj bi Eva prav v petek naščuvala Adama, naj že poje tisto prepovedano jabolko bog je (spet baje) Babiloncem zavezal jezike v petek tempelj kralja Salomona je bil porušen na petek po Svetem pismu je petek dan pokore v starem Rimu je bil petek dan za usmrtitve, "praznik" se je prenesel tudi v Anglijo (Hangman's Day)po madžarskem izročilu naj bi rojstvo na petek prinašalo nesrečoitd., itd., itd. Če vas ta dejstva niso prepričala v zlo in nesrečnost petka, potem ste zagotovo med peščico Nejevernih Tomažev, ki pravijo, da jih petek 13. sploh ne prizadane.

Moderen petek trinajsti

Že na začetku sem govoril o nesrečnih trinajsticah v letalih ali stolpnicah, štorija o poletu Apolla 13 pa je res kaplja čez rob. Plovilo je svojo neslavno pot štartalo 13. aprila ob 13:13 na izstrelitveni ploščadi 39 (3 x 13). Poleg tega so nekateri našli nesrečno trinajstico tudi v imenih serijskih morilcev (Jack the Ripper, Charles Manson, ...). Zaradi zgoraj omenjenih dejstev je British Medical Journal leta 1993 objavil študijo Is Friday the 13th Bad for Your Health?, kjer so preučevali pogostost nesreč na petek šestega in petek trinajstega. Ugotovili so tole: Petek trinajsti je lahko nesrečen za nekatere. Sprejem v bolnišnice zaradi prometnih nesreč na petek trinajstega se poveča tudi za 52 odstotkov. Priporočljivo je ostati doma.

Zle sile nesrečnega petka so ovekovečili tudi v filmu. Če začnemo pri nas, je bil to televizijski film Trinajstica. Seveda pa je bolj znan Friday the 13th in vsa njegova nadaljevanja, kjer je temelje "slasher" horrorja postavil glavni junak Jason s svojo hokejsko masko. Bajdvej: tudi Eminem prav rad nosi Jasonovo masko.

Za konec: ostanite raje doma(???)

Terri Bonebright profesor psihologije na univerzi DePauw verjame, da je petek trinajsti le vraževeren datum, v katerega ljudje preprosto verjamejo. Mogoče so (vas) prepričala zgoraj navedena dejstva, možna pa je tudi razlaga, da si zaradi vraževerja zapomnimo prav vse slabe stvari, ki so se zgodile na ta dan. Bonebright še dodaja, da je nesreča na petek trinajstega samo izgovor za stvari, ki jih je storil posameznik sam. Kratko raziskovanje zakulisja petka, trinajstice in petka trinajstega bom na tem mestu zaključil, vprašanje za konec pa je sledeče:

Boste danes ostali doma?

***

Viri: Salon.com, h2g2.com, About.com

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Mogoče vam na petek 13 pomaga štiriperesna deteljica / foto: kg.owl, vir: flickr.com - thumbnail

Mogoče vam na petek 13 pomaga štiriperesna deteljica / foto: kg.owl, vir: flickr.com