.. / / / 04.11.2000

Rudniško jezero - modro srce Kočevja

V osebni izkaznici jezera so zapisani podatki, ki imajo velik pomen za prebivalce jezera kot meščane občine Kočevje. Razteza se na površini 120 ha in leži na 475-508 m nadmorske višine. Na 2,4 km dolgi obali jezera se lahko greste turista, razkazujete, uživate ali žurate. Na 1,7 km dolgem gozdnem robu se lahko sprehodite, vendar bojte se zajcev in ne medvedov. Avanturo poleti zaključite s prijetno osvežujočo kopeljo med ponirki, racami, somi, raki, pozimi pa si nataknite drsalke in označite svoj košček ledu ter ne bodite zadnji pes.

Za jezero je značilno, da leži na višji nadmorski višini kot mesto Kočevje (464 m nadmorske višine). Jezero je nastalo leta 1978, njegovi začetki pa segajo v 19. stoletje, obdobje industrializacije, ko so tu kopali rjavi premog.

Območje jezera je danes bogato naseljeno z rastlinskimi in živalskimi vrstami. Tukaj gnezdi preko 64 vrst ptic, med katerimi je 15 vrst na Rdečem seznamu ogroženih gnezdilk Slovenije. Preko naših krajev potekajo selitvene poti ptic iz severne in srednje Evrope do Sredozemlja ter Afrike. Jezero je odlično mesto za opazovanje in proučevanje ptic kot ribolov. Trstje obrašča plitvine ob obali, kjer gnezdijo številni rakarji. S področja jezera je znanih tudi 15 vrst kačjih pastirjev. Platoje nad jezerom poraščajo visoke trave, kjer si vsakoletni gnezdilci spletejo svoja gnezda. V sušnih obdobjih leta so tu pogosti požari. Takrat na teh površinah ni ptic. Na pogorišča pa priletijo krokarji in sive vrane. Na skrajni severni strani območja jezera je borov gozd, ki predstavlja rastično posebnost na Kočevskem. Okoli jezera je speljana tri kilometra dolga naravoslovna učna pot in pelje mimo vseh najbolj značilnih biotopov (jezera, trstičja, travišč in gozda). Na poti sprehajalca spremljajo table s pojasnili in priporočili.

Avtorji projekta priporočajo opremo - daljnogled ali teleskop za opazovanje v vseh letnih časih ob dobri vidljivosti. Nabrusite pete in leče, saj veste: "V Kočevje hitim, tam je jezero, tam je trim!"

Zana Cesnik - avatar

Zana Cesnik

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 19.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 4 člankov.