.. / / / 28.09.1998

Vaš pivolog poroča

"Ti stari, Union je boljši." "Ne, Laško je bojl cool, b'l je grenek." Taki in podobni prepiri mi že počasi presedajo, predvsem zato ker so najbolj zagreti zagovorniki ponavadi nabolj omejni glede piva, ne razumite me narobe tudi jaz cenim obe znamki, ampak trditi da je nekaj najboljše in pri tem še niste probali še skoraj ničesar drugega kot eno in isto stvar lepo vas prosim.

Torej naredite sebi uslugo in poškilite po kakšnem drugem pivu in ne škrtarite pri denarju, ponavadi so malo dražji, ampak noben užitek ni poceni!

Da ne boste besno gledali na police oz. v hladilnik kaj zaboga že piše na steklenicah je tu kratek pregled vsega kar se dobi pri nas, prevsem bi rad izpustil vsem znana piva kot so Heinniken, Fosters, Corona, Union, Pils, Laško, itd, ker so vsem še kako dobro znana

Če ste res avantuiristični in se poleg tega še želite hitro upijanit, vam za začetek iskreno svetujem odlična belgijska piva, ki te s svojim drugačnim okusom res prevzamejo, ker pa so res visoka v "voltaži" pa vam ne svetujem vožnjo po njih. Nekaj tipičnih primerkov.

Gulden Draak

Odlično pivo na lestvici od 1 do 10 prepričljivo osvoji 10. Poln okus in primer rdečkastega piva, "Voltaža" zelo prepričlijva 10.5 %. Vpliv na glavo nalednji dan ni tako grozen.

Ocena: Buta, njami

Verboden Vrucht

Prav tako pivo v zgornji polovici lestvice po vsem naštetem odličen okus, neverjetna pena, prav tako s primernim promilom Alc tokrat "samo" 7.5 %.

Maček naslednji dan: zelo zaskrbljujoč
Ocena: Ime govori samo zase (njami)

Duvel

Močno svetlo pivo, vendar ne pričakujte navadnega okusa (s tem mislim npr.: Union ), ker boste razočarani. Z drugimi besedami, zelo drugačno svetlo pivo seveda s primernim učinkom na psihofizične sposobnosti pivca. Torej za hiter preskok med drugačno misleče.

Maček: Precej hitreje ste pijani, kot se ga znebite
Ocena: Buta

Augustin

Naj vas ime ne zavede res je v povezavi z menihi, vendar samo pri postopku izdelave, drugače prav nič nedolžno pivo. izredno prijetnega vonja in primernega okusa.

Maček: Ni tako hudo
Ocena: J'st za druge ne vem apmpak j'st ga pijem zato k lepo diši

Belle-vue Kriek

Zelo drugačno pivo in ko rečem drugačno ...... no ja, presodite sami: lahko izbirate med tremi okusi višnja, česnja, malina. Več ali manj temno rdečkasta piva, pri okusu hmmmmmmmmmmmmmm, vsekakor se ga je potrebno navadit (kar meni še vedno ni uspelo) .V Belgiji ga pije predvsem ženski del populacije!

Maček: pojma nimam, nisem šel tolk daleč.
Ocena: Per za bejbe

Hoegaarden

Svetlo pivo, ki če je pravilno nalit v kozarec, da nekako megličast efekt. Dober, predvsem ne preveč grenek okus. Poleg Stella Artois edino pivo z normalno voltažo (5.6 %).

Maček: Presenetlijvo normalen
Ocena: Cool

Stella Artois

Legenda v Belgiji, Stello dobesedno srečaš povsod, je tudi najbolj znano po svetu, drugače nič kaj presenetljivega. Ne narobe razumet, še zmeraj odlično pivo.

Maček: Preskoču
Ocena: nek sem to že probu

Naj si bodi dovolj o belgijski populaciji piva pri nas, torej gremo k legendam!

Guinness

Kaj reči o pivu, ki ga na Irskem skoraj malikujejo, z drugimi besedami, okrog tega piva se tkejo legende! Torej, če hočete okusit del irske, je to je pravo pivo za vas. Kremasto in z neverjetno peno naravnost odlično. Kaj naj rečem razen še enkrat: legendarno pivo. Oups skoraj sem pozabil, nikoli in mislim nikoli, (razen če je res nuja ) ne pite Gunniess-a iz pločevinke, ker boste izgubili pravi okus!

Maček: mmmmmmmmmmmmmm
Ocena: LEGENDA

Harp:

Ista pivovarna, samo svetlo pivo.

Maček: Preskoču
Ocena: Nothing special man!!!!!!

Kilkenny

Govoreč o legendah, pri nas malo manj poznano pivo, na Irskem, no ja, saj veste ... lep primer rdečega piva, kar se okusa tiče cool, poskusite ne bo vam žal.

Ocena: Red is my colour
Maček: Next day?.. red

Beamish Draught

Temno pivo, (obstaja tudi Beamish Red, ki ga pri nas žal ne boste dobili) z rahlim okusom po kavi, pri nas boste točeno zadevo izredno težko dobili, ki je po pravici povedano boljše kot Beamish iz pločevinke, torej ne kupujte pločevink, ker vam bo žal.

Ocena: Izdelano na Irskem (za počasne odlično)
Maček: Obupen

Caffrey's Ale

Zopet Irska, torej kaj naj še rečem, obljubljena dežela, torej temno kremasto podobno Guinness-u vendar je razlika očitna. Z voltažo pripadniki močnih perčkov ne bodo čisto zadovoljni ( 4.8 %), kar izgubimo tu nadomestimo z okusm.

Maček: aha
Ocena: wouf

Tennent's

Pa pojdimo na Škotsko. Več perčkov obsega to ime, eden boljši od drugega. Torej trije perčki, ki segajo do 9 % alkota. Če bo vaša denarnica zdržala. Odlično za nametat.

Ocena: aua, massive headake
Maček: glej gor

To je za sedaj kratko malo vse, ker pa še nismo niti v sanjah prišli do konca lahko nadaljevanje pričakujete v eni od naslednjih številk "naše omiljene serije".

Ob koncu te serije bi se rad še posebno zahvalil Mr. Skodli-lodliju, ki je za ceno najhujših žrtev vztrajal v tem eksperimentu.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Pivo, mmm / vir: http://flic.kr/p/b5ohS - thumbnail

Pivo, mmm / vir: http://flic.kr/p/b5ohS