.. / / / 25.02.2005

Samo Ginekologa ne!!!

Med tem, ko večino Slovenije zgroženo, a hkrati z velikim užitkom, spremlja časopisno razkritje "jurjevanja" (oziroma spolnih navad) našega poslanca, se dogaja še eno Pohujšanje v dolini Šentflorjanski. Tokratni grešni kozel, ki se mu sodi v Višnji Gori je Iztok Gartner, štajerski estradnik, radijski voditelj, filmski kritik, časopisni kolumnist in provokativni pevec, ki je čuvaje morale vzpodbudil k prižiganju nove grmade s pesmijo Ginekolog.

V navihani in provokativni pesmi Iztok na satiričen način opisuje naporni delavnik ginekologa, seveda z vsem kar zraven spada, torej tudi z ginekološkim pregledom. A očitno je pri nekaterih Slovenc(ln)ih to še vedno tabu tema, saj je Iztok pri glasbenih urednikih številnih radijskih postaj po Sloveniji naletel na veliko nerazumevanje, saj zavračajo predvajanje njegove pesmi z obrazložitvijo, da je preveč provokativna in ne sodi v njihov programski kontekst.

Če še nekako razumemo, da se Ginekologu odpovejo na radiu s pretežno verskim programom, kjer imajo že tako ali tako drugačne standarde, pa je precej bolj težko razumljivo, da so Iztoka zavrnili tudi na postajah, kjer brez problema vrtijo atomično-harmonično Brizgalno brizgo, Tino G in njeno Do you wanna (fuck me), da raznih ameriških raperjev, katerih vsaka druga beseda je fuck ali shit, sploh ne omenjamo.

Da je stvar še bolj absurdna, so poskrbeli na neki štajerski radijski postaji, kjer je urednica kljub volji ljudstva, ki je z glasovanjem(!!!) Ginekologa izbralo za popevko tedna, prepovedala predvajanje pesmi, glasbeni urednik, ki je pesem uvrstil med predloge pa je imel hude težave. Še več, Iztok je na tem radiu postal "persona non grata", saj so napovedovalci dobili strogo prepoved, da bi ga gostili v svojih oddajah.

Je torej pesem res tako zelo sporna? Ali pa se nekaterim Slovencem zaleti v grlu, že samo, če slišijo besedo ginekolog? Če je res preveč provokativna, da bi jo predvajali ob nedeljskem kosilu v čestitkah in pozdravih, pa to menda še ne pomeni, da jo je potrebno povsem cenzurirati? Pesem namreč zagotovo ni žaljiva do ginekologov, kdor misli, da je že omemba tega nekaj spornega, pa naj se lepo prosim spomni, kdo mu je pomagal na svet, oziroma komu se ima zahvaliti za naraščaj.

Če pa je pesem kost v grlu kakšnemu staršu, ki se boji za moralo svojega otroka, naj lepo prosim že enkrat uvidi, da njegov najstnik tako ali tako že ve, kdo je ginekolog in kaj počne (kdor pa je svojemu otroku namesto resnice naložil kakšne pravljice o rožicah in čebelicah, si je zagotovo sam najbolj kriv za zmešnjavo... in morebitne nezaželene nosečnosti!!!).

Dodatnega olja na čarovniško grmado so seveda takoj dolili tudi nekateri novinarji in samozvani glasbeni strokovnjaki, ki očitno ne poznajo šale in tako Ginekologa označili kot udarec na prvo žogo, Iztoka pa uvrstili še slabše kot Fredyja Milerja (kateremu prav tako, kljub številnim kritikam o glasbeni nekompetenci, popularnost še vedno raste). Je morda na delu spet tista večna sloven(cl)ska miselnost, da je bolje če sosedu krava crkne, kot pa da bi sami imeli novo?

A če Iztoku prisluhnemo malce manj obremenjeno in z malce več zabave v srcu, lahko hitro ugotovimo, da je poučen, domiseln in izviren, isto pa velja za videospot pesmi Ginekolog, ki enkrat za spremembo dejansko prikazuje to, o čemer govori besedilo, kar je pri nas vsekakor prej izjema kot pravilo.

Iztok Gartner pa seveda ni obupal, temveč se uspešno uveljavlja na glasbeni sceni, saj je v končni fazi izdelave njegov prvi album Iztokovih 3600 sekund, kjer bo poleg Ginekologa še nekaj podobno provokativnih pesmi, med drugim Udari me (pesem o ženskah, ki jih vzburja rahel tepež po riti), Suženj (o tistih, ki so radi v podrejenem položaju), Kje je moj ati (o ženskah samohranilkah) in številne druge.

Iztok je za pesem Ginekolog posnel tudi vroč videospot, v katerem nastopajo manekenka Tatjana Tutan (Miss Hawaiian Tropic in četrta misica na svetu), Mihaela Kukovec (prva spremljevalka Miss Slovenije), Meri Verbnjak (Miss revije Ona, Hawaiian Tropic in Hit Casinos), Nina Ledinek (Miss turizma, finalistka za Miss Slovenije) in Anja Poznič (novopečena Miss Smrklja). Družbo jim delajo še maneken Dani Salobir, vroča dekleta plesne skupine Error in simpatična bepopovka Tinkara Zorec, videospot pa je predvajan na Celjski TV, Kanalu A, Velenjski televiziji, NET TV in na portoroški televiziji, ob poplavi novih glasbenih oddaj pa morda kmalu tudi drugod.

Eden od mnogih Iztokovih talentov pa je tudi vodenje radijske oddaje Provokativno z Iztokom Gartnerjem na radiu Štajerski val, s katero se je trenutno zavihtel na neverjetno drugo mesto najbolj popularnih radijskih voditeljev pri izboru Gongov popularnosti, in tako že diha za ovratnik Juretu Sešku iz radia Ognjišče, ki že po stari navadi še vedno kraljuje na prvem mestu.

Več novic o Ginekologu, Iztoku Gartnerju in njegovem delu ter bodočih projektih, si lahko preberete na njegovi (jasno da provokativni) uradni spletni strani.

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Cenzurirano!!! - thumbnail

Cenzurirano!!!