.. / / / 25.10.2002

Slo-tech: NLBjevih petsto

Robert Škulj, 27-letni Kranjčan, je odkril varnostno luknjo v spletnobančniškem sistemu Klik Nove Ljubljanske banke, preko katere je moč vdreti v bančne račune občanov ter iz njih prenesti denar na poljuben račun. Škulj je Novi Ljubljanski banki ponudil odkup programa Trojanski konj, s katerim je luknjo moč izkoristiti, ter zaščitni program, katerega je razvijal leto in pol, za 500.000 evrov. Po petih mesecih pogajanj v tajnosti je Škulja ob izhodu iz NLB pričakala policija, mu odvzela program ter ga aretirala zaradi izsiljevanja NLB.

Kasneje se je izvedelo, da so policaji pri Kranjčanu izvedli hišno preiskavo ter mu zasegli oz. uničili vse izvode izvorne kode, prav tako pa naj bi mu zabičali k molčečnosti, češ da bo sicer izgubil službo na notranjem ministrstvu. Robert se je odločil tožiti Novo Ljubljansko banko (kateri je varnost denarja komitentov deveta briga), Microsoft ter državo v skupni vrednosti 300 milijonov tolarjev.

Tako nekako je bila "Škuljeva plat" zgodbe predstavljena preko medijev: zlobnazlobna banka, policijska država ter izvajanje represije nad dobrodušnim fantom, ki je našel napako ter zanjo izdelal popravek, postal ljubljenec javnosti, minister Varnost pa nič.

...

Celoten članek si preberite na Slo-tech.com >>>

Žiga "Ziggga" Dolhar
Slo-tech.com

NLB na udaru - thumbnail

NLB na udaru