.. / / / 29.03.2000

Veliki test stranišč

Ena hujših zagat, ki se vam lahko pripeti pri pohajkovanju po Ljubljani in njenih lokalih je, da količina odvečnega materiala preseže kapacitete vašega prebavnega in izločalnega sistema. Pri pitju piva je te vrste problem celo zelo pogost in tako boste primorani poiskati najbližje stranišče. Da ob tem, kar boste za vrati z napisom WC, Toilete, itd. zagledali, ne boste neprijetno presenečeni, smo se odločili narediti pričujoči test - TEST STRANIŠČ.

Glede na to, da sem moškega spola, mi je bil vpogled v ženske hrame iztrebkov onemogočen, vendar mislim, da razlike med obema na isti lokaciji niso tako velike in bodo objavljeni podatki kljub vsemu dobra orientacija. Vsa stranišča sem si, da bi dosegel čimvečjo objektivnost, ogledal v popoldanskem času ali zgodnjih večernih urah (nekako do 21h), seveda je treba vedeti, da se stanje proti kasnejšim nočnim uram slabša.

K tekstu smo priložili še slike, da se bo bralec lahko odločil, katero okolje mu pri opravljanju različnih vrst odmetavanja odvečne teže najbolj ustreza.

Legenda:

katastrofa;
neprebavljivo;
lahko bi bilo bolje;
komsi komsa;
prou fino;
direkt za piknik.

Maček

WC je higieničen, vonjave so prijetne in vse nujne potrebščine so prisotne, manjka žal le papir, ki omogoča higienično sedenje na školjki. Nadvse interesanten je led v nekonvencionalnem home-made pisoarju. Kljub temu, da Maček ni ravno star lokal, se mu že poznajo sledovi obrabe, namreč manjka pokrov na posodi za toaletni papir. Za razliko od večine ljubljanskih WC-jev ima ta tudi priročen pepelnik poleg umivalnika in tako dim puhajočemu gostu omogoča udobno uriniranje in umivanje rok. Žal na vratih manjkajo znaki, ki bi nakazovali, za katerimi vrati se skriva žensko in za katerimi moško stranišče. Upam, da bodo to pomanjkljivost kmalu odpravili.


WC papir: +
Milo: +
Brisače ali sušilnik: +
Deska na školjki: +
Papir za prekrivanje deske: -

Vonj: 6
Estetika: 4
Higiena: 6
Skupna ocena: 5

Podhod

Vonj je precej nevtralen: le v bližini straniščne školjke se da zavohati, čemu je prostor namenjen. Da je pred mojim prihodom nekdo že izpraznil svoje črevesje je nakazoval toaletni papir na tleh poleg školjke in nekaj rjavih madežev v njej.

Glede na to, da je drugače stranišče zgledno čisto, se ima Podhod za higienični in estetski spodrsljaj zahvaliti (ne)kulturi svojih gostov in ne lenobi čistilk. Turistična zanimivost omenjenega stranišča je z raznobarvnimi spreji porisan strop.


WC papir: +
Milo: +
Brisače ali sušilnik: +
Deska na školjki: +
Papir za prekrivanje deske: -

Vonj: 4
Estetika: 5
Higiena: 4
Skupna ocena: 4

K4

Stranišče v klubu K4 je doživelo že mnogo preureditev. Trenutno je v zeleni in rumeni barvi, oba velika pisoarja sta še vedno iz inoxa in na koncu kraljujeta dve kabini s školjkama, ki pa sta žal obe brez desk. Glede na to, da je bila ura zgodnja in število gostov majhno, je bilo stranišče čistejše kot ponavadi. Ob večjem navalu in bolj poznih urah lahko pričakujete kakšno bruhanje v pisoarju in zamašen umivalnik, kar pa ne moti funkcionalnosti, saj ostanejo še vedno trije delujoči.

Higiena je bila sicer nad pričakovano, vendar kljub temu ne ravno divja. Na robu ene od školjk so se poznali odtisi čevljev, v drugi školjki pa so kraljevali ostanki izrebkov neidentificiranega gosta. Na stenah je zaenkrat še bolj malo grafitov, tako da si med opravljanjem katerekoli potrebe že, težko krajšate čas z branjem. Vonj je bil povsem nevtralen, celo v kabinah namenjenih trdim odpadkom.


WC papir: +
Milo: +
Brisače ali sušilnik: +
Deska na školjki: -
Papir za prekrivanje deske: -

Vonj: 4
Estetika: 6
Higiena: 2
Skupna ocena: 3

Sodček

To stranišče je resno načel zob časa. Držalo za toaletni papir je polomljeno, ni deske na školjki in tudi posodica za milo žal manjka. Na steni sicer je avtomat za podajanje papirja, vendar je žal prazen, na njemu pa stoji rola papirnatih brisač.

Izgled rešujejo reklamni panoji, da pa tudi higiena ni na višku izdaja nežna straniščna aroma, ki pa bi se jo dalo z malček dišavami takoj odpraviti. Če je sila le prevelika in se kljub manjkajoči deski odločite odložiti odvečni material v školjko, se vam zna pripetiti, da boste dobili nezaželeno družbo, namreč vrata so brez kljuke in ključa.


WC papir: +
Milo: -
Brisače ali sušilnik: +
Deska na školjki: -
Papir za prekrivanje deske: -

Vonj: 3
Estetika: 3
Higiena: 2
Skupna ocena: 2

Tru(e)bar

Že na prvi ogled je očitno, da že kar nekaj časa nihče več ne pričakuje, da boste sem zašli z namenom, da bi opravili daljšo od obeh potreb. Namreč čumnata, kjer se nahaja školjka nima niti vrat, kaj šele deske, ali pa celo bognedaj papirja za prekrivanje le te. Pač pa mi še sedaj ni jasno čemu ima toaletni papir, ki je tudi obilno zastopan v školjki sami. Ko sem se odločil odtočiti nekaj odvečne tekočine, sem uspešno zagazil v lužico, ki je bila, po barvi sodeč, stvaritev nekoga, ki ni zmožen zadeti pisoarja.

Videz stranišča malo izboljšujejo simpatične rdeče mravlje na stropu in oglaševalni plakati po stenah, čeprav moram priznati, da so mi bile fotografije, ki so prej visele namesto njih, dosti bolj všeč. Tudi mila žal ni, vendar če vas higiena rok ne muči preveč in glede na to, da je vonj precej nevtralen, vam to stranišče za odtakanje raznih strupenih snovi povsem zadostuje.


WC papir: +
Milo: -
Brisače ali sušilnik: +
Deska na školjki: -
Papir za prekrivanje deske: -

Vonj: 4
Estetika: 4
Higiena: 2
Skupna ocena: 2

Diary Queen

Glede na to, da je restavracija precej velika, je tudi stranišče skoraj strašljivih dimenzij, zato je strah, da ne boste dobili svojega prostora pred pisoarjem, povsem odveč. Vaš prefinjeni nosič ne bo zaznal nikakršnih straniščnih vonjav in tudi higiena je zgledna.

Če na stranišče hodite z raznimi sumljivimi nameni, potem znate biti tukaj razočarani, saj so v kabinah vijolične luči in lastnih žil tudi z lupo ne boste zagledali. Dadi DAZ-u močno odsvetujem obisk tega stranišča, namreč glede na to, da sta poleg umivalnikov dve vzporedni ogledali, se zna ustrašiti neskončne množice zmajev, ki bo zrla vanj.


WC papir: +
Milo: +
brisače ali sušilnik: +
Deska na školjki: +
Papir za prekrivanje deske: -

Vonj: 5
Estetika: 5
Higiena: 5
Skupna ocena: 5

Martin Vodopivec - avatar

Martin Vodopivec

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 02.11.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 42 člankov.