.. / / / 12.06.2001

Odprl se je 24. mednarodni grafični bienale

V nedeljo se je v Ljubljani odprl že 24. mednarodni grafični bienale, ki ga prireja Mednarodni grafični likovni center iz Ljubljane. Prizorišča razstav bodo v Gradu Tivoli, Moderni galeriji, Jakopičevi galeriji, Galeriji Cankarjevega doma in drugod. Ljubljanski bienale je najstarejši tovrstni grafični dogodek na svetu, trajal pa bo vse do 16. septembra.

Prenovljeno shemo bienala letos sestavljajo štirje vsebinski sklopi: Svet grafike - kuratorska razstava sodobnih grafičnih del, ki jo je zasnovala Breda Škrjanec, kustosinja MGLC-ja; Informacija - dezinformacija, ki je popolna novost bienala in bo predstavljena v Off-bienalski sekciji. To bo razstava sodobnih mednarodnih umentikov in bo izvedena zunaj galerijskih prostorov, na raznih reklamnih panojih ter v drugih tiskanih in elektronskih medijih. V sodelovanju z dunajskim Museum in progress pa bodo ti projektu hrati "razstavljeni" še v časopisu Der Standard, na petdesetih velikih digitalnih zaslonih dunajske podzemske železnice in na štirinajstih večjih železniških postajah na Poljskem.

S segmentom Fundamina se bodo obiskovalci lahko sprehodili skozi dela Zorana Mušiča, Mimma Paladina in Andya Warhola (prvič pri nas!), ki so odločilno vplivali na razvoj grafične umetnosti, četrti del pa je že klasična predstavitev nagrajenca bienala izpred dveh let - Richarda Hamiltona. Razstava britanskega umetnika Upodabljanje Uliksesa je osredotočena na tematiko romana irskega pisatelja Jamesa Joyca.

V nedeljo so na otvoritvi, ki se je namesto pod gradom Tivoli zaradi slabega vremena zgodila v Cankarjevem domu že razglasili nagrajence letošnjega bienala. Veliko častno nagrado je prejel Damien Hirst (VB) za serijo sititoskov naslovljeno Zadnja večerja. Mednarodno nagrado HDemia je za svojo instalacijo E-FE-MALE prejela hrvaška umetnica Ines Krasič, posebno častno priznanje pa je mednarodni odbor 24. MGB letos za delo Maternica.izjava podelil slovenskemu umetniku Petru Ciuhi.

Več o 24. MGB, lokacijah razstav in še čem pa najdete na spletni strani www.mgb24.org.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

<a href="http://www.mgb24.org/slo.htm">mgb24.org</a> - thumbnail

<a href="http://www.mgb24.org/slo.htm">mgb24.org</a>