.. / / / 17.11.2004

Vojna brskalnikov se ponovno začenja

"Predlagam, da se znebite Microsoftovega Internet Explorerja" je izjavil Walt Mossberg, Wall Street Journal! 9. novembra 2004 je Mozilla Foundation izdala odprto-kodni brskalnik Mozilla Firefox 1.0 in vojna brskalnikov se je lahko začela.

V bistvu se je vojna začela že dolgo prej. Navdušenci Mozille so zadnji dve leti spremljali razvoj Mozille Firefox, naslednika Netscapove dediščine.

Mnogi s(m)o čakali dan, ko bo verzija 1.0 ugledala luč sveta. In ko jo je, so zaradi navala Mozillini strežniki pokleknili (sedaj je že vse v redu), do danes pa naj bi Mozillo Firefox 1.0 preneslo že skoraj 4 milijonov uporabnikov.

Po poročanju Slo-techa je tiskovni predstavnik "Mozilla Foundation, Bart Decrem, je v pogovoru za ZDNet UK izjavil, da pričakuje 10-odstotni tržni delež Firefoxa ob koncu leta 2005".

In kaj pravijo največji? Wired je 11. novembra objavil članek z naslovom Firefox 1.0 Makes Flashy Debut, CNET je objavil recenzijo brskalnika, ki pa ima po poročanju stran SupportFirefox.com nekaj napak.

Podpirajte Firefox!

Pred časom je bila splavljena stran SupportFirefox.com, kjer lahko dobite pasice za podpiranje, kjer so števci dolpotegov vseh verzij, zbrali so sredstva za celostranski oglas v New York Timesu, organizirajo se Firefox žuri (tudi pri nas sta bile dve, obe v Kiberpipi), ipd, itd.

Tudi ŽVPL-ovci podpiramo Firefox, saj je gumb "Take back the web" že od maja 2004. To očitno veste tudi vi, naši bralci, saj po naših statistikah "samo" 85 % uporabnikov uporablja Internet Exprorer, kar 10 % uporabnikov uporablja Firefox, 5 % pa ostale brskalnike (Opera, Safari za Maca, Camino za Maca, stari Netscape, ...).

Tako, spet se je začelo. Ne boj, mesarsko klanje. Upajmo, pa da bo zmagovalec tokrat Mozilla in ne Explorer, kot v prejšnji vojni brskalnikov. Naj odprta koda zmaga.

P.S.: Potrebujete odličen e-poštni klient, ki vam avtomatsko filtrira nadležno pošto in mnogo več? Dolpotegnite Mozilla Thunderbird!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Mozilla Firefox 1.0 je na pohodu - thumbnail

Mozilla Firefox 1.0 je na pohodu