.. / / / 13.03.2004

Zadeva: K4

Klub K4 se zapira, se ne zapira, ima privatne zabave, in podobno ste lahko slišali v zadnjih dneh. Verjetno se sprašujete kaj je zdaj ves ta "rompompom" okoli tega in drugih klubov ter lokacij, kjer se odvijajo koncerti. Zadeva je taka:

Vsi vemo, da se klub K4 že 5 let bode in bije bitke s stanovalci iz okolice in mestno občino. Enkrat je moralo biti konec tega pregovarjanja in obnavljanja pogodb, ki so klubu vsako leto bolj omejevale pravice. Zato so se v klubu K4 odločili za uradno zaprtje kluba za nedoločen čas in odpovedali program za marec.

Občina je namreč omejila delovni čas za šankom do 12h ponoči. To bi pomenilo konec delovanja kluba, saj je s takim delovnim časom nemogoče zadovoljiti obiskovalce in imeti čiste finančne račune.

Eno uro pred tiskovno konferenco so v klubu prejeli pisno dovoljenje za delovanje šanka do 2h in smo spet pristali na istem mestu kot prej. Vsi, ki ste že obiskali K4 veste, da je tudi to premalo, zato so "glavni" organizirali podpisovanje peticij in drugačne načine predstavljanja underground podobe v mestu Ljubljana z akcijo pod imenom Speči zmaj.

Plakate lahko vidite po celem mestu. Speči zmaj simbolizira ljubljansko glasbeno sceno v mestnem jedru, ki že tone v pozabo in se bo kmalu preselila na obrobje mesta. To spominja na londonske ali druge evropske "tovarniške" klube, ki se dogajajo na lokacijah kot je pri nas Media Park. To niso prostori organizirani samo za glasbene dogodke, nimajo karakterja in so le dvorane. Bi res radi preživljaji prosti čas na takih koncih?

Dejstvo je, da glasba iz kluba ni preglasna (to potrjujejo meritve), da pa "razgrajači", ki čakajo na dogodke in se vračajo z njih radi povzročajo kraval po Kersnikovi in v bližnjem parku. Rešitev za ta problem je več. Gospa županja je ponudila mestno finančno podporo pri izgradnji tunela od Bavarskega dvora do vhoda v K4. Morda malce nepraktična rešitev, ampak "glavni" v K4 so se pripravljeni prilagajati. Le s kompromisi so možne konstruktivne rešitve.

Pa nazaj k stanovalcem K4. Krožijo novice, da tam živijo pomembneži, ki imajo nekaj pod palcem in veze ter bi radi iz Kersnikove naredili svoj mali raj. Dejstvo: če se človek odloči, da bo živel v centru mesta, mora vedeti, da to ni isto kot živeti na vasi. Še posebej me pritožbe proti glasbenim dogodkom razjezijo kot posameznika, saj namreč živim v bližini Križank, kjer je oder odprt in glasba JE preglasna, avtomobili, ki drvijo pod mojim oknom prinašajo smrad in hrup, steklenice na okenski polici mi zjutraj zaželijo dober dan in delavci do jutra premetavajo dele odra po prizorišču. Poleg tega moram dva ali tri dni prej poslušati še vaje. Ste kdaj poslušali tonske vaje? 1, 2, 3..... pa spet 1, 2, 3...se oglaša iz zvočnikov po uro ali dve. Torej, potemtakem bi morali zapreti tudi Križanke? Če bi se prebivalci moje ulice oglasili na to vižo bi se nam zagotovo Mestni Svet samo smejal.

Dejstvo: prebivalce Kersnikove pa moti le razgrajanje pijanih mladcev, ki so tam najkasneje do 11 ure zvečer. Primerjava je smešna, kajne?

Zadnjič sem na enem od ljubljanskih radijskih postaj slišala, ko je voditeljica povedala zgodbo o svoji prijateljici, ki živi na Kersnikovi in pravi nekako takole: "Živim na Kersnikovi ulici v Ljubljani. Cel dan delam. Zvečer pridem utrujena domov in kmalu trdno zaspim. Glasbe iz kluba NE slišim. Redko mi spanec zmoti kakšno vreščanje."

Dejstvo: Če človek cel dan DELA je zvečer že močno utrujen in ponoči SPI.

Kar pa se tiče zabav, ki so se kljub zaprtju kluba odvijale na že mnogokrat omenjeni lokaciji: nekaj slovenskih študentskih društev je najelo prostore K4 za študentske zabave. Na eni od teh so igrali tudi Elevatorsi. V soboto pa se bo v prostorih odvijala PRIVATNA zabava pod okriljem Illegal Kruja. Tisti, ki ste prejšno soboto obiskali Lipo ste lahko na lastne oči videli, da to pač ni K4 in ni underground ter da ljubljančani ne moremo še naprej razvijati kulture brez prostorov, kjer bi to lahko počeli. Kljub vsem napakam, ki jih ima K4 je vseeno v primerjavi z drugimi ljubljanskimi diskotekami na vrhu.

Kot pravijo: "Šele, ko nekaj izgubiš, se zaveš, kaj si imel".