v rubriki dogodki:
.. / / / 26.01.2011 14:30

30. obletnica odprtja Turista v 102 slikah

V soboto se je zgodil žur ob 30. obletnici odprtja diskoteke Turist, ki je od začetka osemdesetih do srede devetdesetih kraljeval kot najbolj carski diskač. Na žuru se je zbrala kar pestra množica ljubiteljev popularnega Turista, ki s(m)o obujali spomine, plesali, se zabavali ... in ugotovili, da nismo več tako mladi, kot smo bili v časih Turista, a še vedno mladi po srcu.

Tudi tisti, ki smo šminkerje (kakor smo mainstreamovskim žurerjem takrat rekli) prezirali, smo vsaj enkrat sklonili glavico in se sprostili v prvo in drugo klet, kjer je kraljeval Turist. Če ne zaradi drugega, zaradi bejb (in dobrega žura). Če smo že prezirali šminkerje, šminkerk nikoli nismo ...

Na sobotni žur sem prišel okoli desete, ko se napolnilo že cca 1/2 Festivalne dvorane, v pričakovanju modne revije in ogovarjanju starih znancev se je žur počasi začenjal. Modna revija se je zamaknila na nekaj minut čez enajsto uro in trajala dobrih 25 minut, na njej pa so se predstavili mladi modni oblikovalci: Natja Mohorko, Janja Videc, David Hočevar, Matjaž Komel, Klavdija Jeršinovec, Katja Rutar in Anže Kavčič.

Kot v Turistu ...

V Festivalni se je streglo seveda le malo pivo, za kar mnogoštevilno publiko, dva šanka, veliko ljudi (Festivalna dvorana ni pokala po šivih, polna pa je bila), dobra muzika, ... ja, kot v Turistu.

... a ne brez napak

Prva stvar je pivo, ki so ga organizatorji prinesli precej manj, kot bi se spodobilo - prvič ga je zmanjkalo nekaj pred polnočjo, pa so ga prinesli od nekje, pa drugič čez dobro uro in dokončno nekaj čez tri, ko je pivo na 30. obletnici odprtja Turista kapituliralo.

Seveda je pri pijači šepalo vsako uro bolj in tako na koncu žura ni ostalo na obeh praktično nič. Za piko na i so še kar precej številčno publiko nekaj pred peto uro presenetile luči, ki so nakazovale konec žura. Seveda se ljudstvo ni dalo in zahtevalo bis, tako so nam zavrteli še nekaj muzike, a jasno je bilo, da bo žur umrl. Ko so umrli šanki, smo se (tisti, ki smo še vztrajali) počasi odpravili ... domov ali pač naprej.

Spodoben žur z nezaloženim šankom

Summa sumarum žuru ni manjkalo nič. Družba je bila fina, teženja nič, dobra volja na višku, skratka popoln žur. Polomili so ga le gostinci, ki se niso primerno pripravili in založili svojih šankov, kot se spodobi. Da zmanjka pijače preden se ugasne glasba, to pač ne gre.

Sploh, če gre za obletnic odprtja kultne diskoteke, kar je Turist zagotovo bil ... Upam, da napako do 35. ali 40. obletnice popravijo.

Levo in spodaj pa vas čakata kar 102 fotografiji z 30. obletnice Turista, najprej modna revija, potem pa dogajanje na žuru, ...

Foto: Polona Pirnat, Uroš Matjaž (najbrž še kdo) in spodaj podpisani

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Žur ob 30. obletnici odprtja diskoteke Turist v Festivalni dvorani, 22.01.2011 - thumbnail

Žur ob 30. obletnici odprtja diskoteke Turist v Festivalni dvorani, 22.01.2011

Foto: Davorin Pavlica