v rubriki dogodki:
.. / / / 18.11.2004

ABBA manija zajela Slovenijo

Ja, lahko bi rekli, dolgo se je govorilo, veliko se je pisalo, še več se je gledalo, na koncu pa je dva koncerta angleške oponašalske skupine ABBA Mania videlo več kot 8000 ljudi. Tako so lahko obiskovalci, 16. in 17. novembra v Mariboru in Ljubljani, več kot dve uri poplesavali v ritmih melodij znane skandinavske glasbene atrakcije.

Glasba skupine ABBA je po vseh teh letih, odkar so sestopili iz glasbenih odrov, še vedno zelo popularna in dejstvo je, da je po Evropi in svetu nastalo ogromno oponašalskih skupin, ki bolj ali manj uspešno polnijo dvorane in blagajne organizatorjev s preigravanjem starih uspešnic in vračanjem v disko čase. ABBA Mania, ki smo jo lahko spremljali pri nas, je na turneji že dve leti, pogled na spisek koncertov pa je vsekakor zavidanja vreden. Kaj je torej tisto, kar v tako velikem številu v ljubljansko halo Tivoli privabi nekaj tisoč ljudi?

Vsekakor odlična medijska in sponzorska pokritost lokalnega organizatorja, mlade ekipe Hiše Idej iz Maribora, kjer so poskrbeli, da so za koncert izvedeli vsi. Od stare mame, ki v nedeljo zvečer spremlja Maria, tam je skupina pred tednom dni nastopila, kar je verjetno razlog da je bilo v sredo na celovški cesti kaotično stanje, do mulčkov, ki med popoldansko malico v restavraciji s hitro prehrano prežvižgavajo Waterloo. Vsi zbrani so dokaj točno pričeli uživati v ritmih znanih melodij, zanimivo je bilo videti zbirko opazovalcev na obeh tribunah velike dvorane hale Tivoli, gnečo na parterju, pred odrom, in seveda v prvih vrstah, kjer se je gnetlo staro in mlado.

Pričetek koncerta je odločen, s skladbo Waterloo, ki jih je ponesla med zvezde, saj so z njo leta 1974 zmagali na izboru za evrovizijsko popevko, sledijo ji Mamma mia, money - money in vse ostale velike uspešnice, ki jih je skupina imela. Že dolgo nisem videl, da bi slovenci na takšnih koncertih plesali, rajali in peli že po uvodni pesmi. Akterji na odru svoje delo opravljajo odlično. Čeprav prihajajo iz Anglije občinstvo nagovorijo s pristnim švedskim naglasom, oblečeni so v originalne kostume, med samim showom se kar nekajkrat preoblečejo, glasbeno delo pa opravljajo tako, kot je treba. Kdo torej so oponašalci na odru? Vsi odlični glasbeniki z veliko odrskimi izkušnjami - Peter Weisz - Bjorn, Katrina Wallis - Frida (med drugim pianistka, na koncertih je sodelovala z velikimi pop zvezdami npr. Ronanom Kaetingom, Barbaro Dickson) , Joanne Libby - Agnetha in seveda Yamaha Benny, ki ga na odru predstavlja Dale Forbes. Žal še niso imeli sreče, da bi osebno srečali kateregakoli izmed članov originalne skupine.

Dvourna predstava, ki ji morda manjka še malce več disco feelinga, se zaključi veličastno, z ognjemetom, baloni in trakci po dvorani. Dovolj, da dvorana ponori in zahteva dodatek, ki ga dobijo, najprej z venčkom vseh zaigranih uspešnic, skladbo Dancing Queen in legendarno Thank you for the music. ABBA manija je tako spet zajela Slovenijo in zanimivo bi bilo vedeti, kaj se bo dogajalo s prodajo plošč skupine v naših trgovinah, v dneh po koncertu, saj je bilo ob odhodu iz dvorane v skoraj vsakem avtomobilu, ki je čakal v vrsti na parkirišču, slišati udarne zvoke katere izmed skladb. ABBA je pač ABBA, tudi v Sloveniji!

Foto (c) Miro Majcen

Miro Majcen - avatar

Miro Majcen

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 04.06.2004 na ŽVPL-u skupaj objavil 35 člankov.

Hipnoza - thumbnail

Hipnoza