v rubriki dogodki:
.. / / / 19.04.2005

Nepredvidljivi Leeloojamais

V soboto, 16, aprila se je v nabito polnem Ortu baru predstavila brežiška zasedba Leeloojamais, katerih druga plošča Nextasy je ovenčana z mnogimi priznanji, lep poklon za svoje delo pa so dobili tudi z razprodanim koncertom v sklopu Ortofesta.

Leeloojamais igrajo funk. In jazz. Pa celo soul. Pogosto tudi rock, občudujejo moderen r'n'b in niti hip-hop jim ni tuj. Poleg tega so vsi končali študij na prestižnih evropskih in ameriških glasbenih konservatorijih. Lahko bi rekli, da igrajo pop glasbo, ki pa po kvaliteti močno odstopa od vsega, kar ponavadi slišimo. In da, Leeloojamais so Slovenci.

Zapeljiva in vokalno pogosto nenadkriljiva Lara Šiljevinac, zagotovo eno najboljših in virtuoznih ritem sekcij sestavljata bobnar Ivo Rimc in basist Matej Hotko, Jernej Trobentar igra električno kitaro in v zvok vnaša celo nekaj heavy metalskih elementov, Rok Lopatič za klaviaturami pomaga ritem sekciji in s številnimi loopi še dodatno bogati zvok.

Saksofonista Lovra Ravbarja, ki na rotterdamskem konservatoriju pripravlja magisterij je zamenja Bojan Zupančič, ki je saksofon v Leeloojamais igral na njihovem prvencu Pod vplivom, na odru pa se jim je pridružil mladi hip-hoper Iztok, ki je sodeloval v skladbah Morje, Ne zameri mi in Tik-tak.

Leeloojamais so na neverjetno energičen in virtuozen način predstavili predvsem skladbe z aktualne plošče Nextasy, slišali smo tudi dva utrinka z glasbeno drugačnega, a ravno tako zanimivega prvenca Pod vplivom, kapljo čez rob pa so Leeloojamais prelili s tremi neprepoznavnimi predelavami - Stuck, What You're Waiting For? in Laura's Theme. Izvirnike najbrž poznate in lahko vam povem le to, da so v izvedbi Leeloojamais močno drugačne in mnogo boljše.

Občinstvo v Ortu baru je bilo tokrat povsem drugačno, mladih, seksi se pozibavajočih deklet je bilo ogromno, vzdušje na zelo visoki ravni in zelo sproščeno, pozitivnih vibracij pa sploh ni manjkalo. Ljudje so šli s koncerta Leeloojamais srečni in to je zagotovo tudi namen univerzalnega jezika - Glasbe.

Foto (c) Helena Mak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Leeloojamais v polnem Ortu - thumbnail

Leeloojamais v polnem Ortu