v rubriki dogodki:
.. / / / 04.10.2011 16:05

Nirvana - Nevermind: 20 let kasneje

Dogodek, ki je v Ljubljani obeležil 20. obletnico izdaje albuma Nevermind, se je zgodil točno 20 let kasneje - 24. septembra 2011. Na letnem odru Gala hale se je v spomin na blondinca s flanelasto majico in njegov bend veselilo staro in mlado!

Dogodek se je začel z okroglo mizo, na kateri so Igor Vidmar, Terens Štader, Igor Bašin, Andraž Kajzer in Luka Zagoričnik govorili o Nirvani, Kurtu, o grungu, seattlski sceni, o ljubljanskem koncertu, koncertu v Miljah v Italiji leta 1991 in takratni koncertni sceni pri nas! Najbolj zabaven del okrogle mize je bil vsekakor pogovor o tem, kje in kdaj je bil zadnji Nirvanin koncert. Toliko poznavalcev, pa toliko različnih odgovorov ;)

Ob pol sedmih se je začel koncertni program, publika je poslušala priredbe z albuma Nevermind od prvega benda do zadnjega, ... zadnji, Srečna mladina, za katere so mnogi menili, da ne bodo prišli do svojega komada s plate (uradno jih je na plošči 12), so odžgali trinajsti, skriti komad Endless, Nameless, ki je bil izdan kot skriti bonus samo v nekaterih državah.

Začeli so death metalci, ki so Smells Like Teen Spirit preimenovali v Smells like Charlie Sheen's spirit! Več kot zanimiva priredba!

Z In Bloom so nadaljevali eksperimentalci Hexenbrutal, sledil pa je Katalenin kitarist Boštjan Narat, ki je priredil naslednjo z albuma - Come as You Are! Moveknowedgement so v svoji maniri priredili Breed.

ŠKM Banda, ki so Lithium priredili v inštrumentalni verziji ...

Sledil je Atila, ki je Polly izvedel na doma narejeno slide kitaro (iz škatle za cigare) ob pomoči bas bobna. Izvrno, ni kaj! Glasni The Canyon Observer so se Territorial Pissings lotili s pevsko tehniko growlanja.

Arhibald Arhibaldovich so priredili Drain You, za njimi pa We Can't Sleep At Night, katerim je pripadel Lounge Act. Kako so ga odžgali, si poglejte spodaj.

Sledili je elektro dvojec It's Everyone Else, ki je priredil popevko Stay Away, Bekko, ki so odžgali On a Plain, za njimi pa so bili zelo zelo glasni Nikki Louder, ki so priredili Something in the Way, zadnji - a ne čisto zadnji komad s plate!

Kot že rečeno - z Endless, Nameless so opus Neverminda zaključili Srečna mladina. Čeprav Srečniki niso uprizorili razbijanja inštrumentov na odru, si boljšega zaključka ne bi mogli zamisliti.

Borut Marinko - avatar

Borut Marinko

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 09.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 220 člankov.

Nevermind: 20 let (po izdaji Nirvaninega prvenca) - Gala hala, Metelkova mesto - thumbnail

Nevermind: 20 let (po izdaji Nirvaninega prvenca) - Gala hala, Metelkova mesto

Foto: Damjan Cilenšek / Vini