v rubriki dogodki:
.. / / / 20.03.2012 10:34

Planica 2012 - planiški praznik uspel

Sneg se v Alpah še ni stopil, vreme pa se ne more odločiti, ali lahko tople puhovke zamenjamo za veterovko in pulover. Prav nič neodločeni pa niso izgledali navijači z vseh koncev sveta, ki so se pretekli vikend veselo zgrinjali na prizorišče poletov v Planici.

Slovenski planiški praznik je letos trajal kar štiri dni. Začel se je z zmago slovenskega heroja Roberta Kranjca. 31-letni svetovni prvak v poletih je v petek, 16. marca, v prvi seriji poletel neverjetnih 227,5 metrov.

V finalnem seštevku je tako doesgel skupno četrto mesto. Drugo mesto je osvojil Švicar Simon Ammann, tretji pa je postal Avstrijec Martin Koch. Dobro so začeli tudi ostali slovenski letalci. Jurij Tepeš je presegel 200 metrov in se kljub slabim vetrovnim pogojem uvrstil v petnajsterico.

S 198 metri v prvi in 188 metri v drugi seriji, si je Jure Šinkovec priboril 26. mesto. Točkam svetovnega pokala sta se približala še simpatični Primorec Jaka Hvala na 32. mestu in Nejc Dežman, ki je po poškodbi padel na 38. mesto.

Sončna in ekipna sobota

Vse od Kranjske Gore do doline pod Poncami so se v soboto vile kolone avtomobilov, kombijev in avtobusov. Promet so letos nadzorovali s številnimi helikopterji in tako preprečili prometne zamaške, izgrede in nesreče.

V sončnem vremenu je okoli 22.000 obiskovalcev navijalo za Jurija Tepeša (203,5) in ploskalo najdaljšemu skoku dneva, ki je pri 218,5 metra uspel Robertu Kranjcu.

V ekipnih disciplinah so se odlično odrezali predvsem Avstrijci. Thomas Morgenstern, Andreas Kofler, Gregor Schlierenzauer in Martin Koch, ki je poletel kar 225,5 metra, so dobili šesto ekipno tekmo sezone.

Slovenski orli, med katerimi Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Jure Šinkovec in Robert Kranjec, so zasedli odlično četrto mesto. Namešek smo lahko opazili tudi na obrazu »letečega Robija«, kot ga navijači radi poimenujejo.

Na drugem mestu so pristali Norvežani; Rune Velta, Anders Fannemel, Bjoern Einar Romoeren, Anders Bardal, za njimi pa so le stopničko zaostajali Nemci Maximilian Mechler, Severin Freund, Andreas Wank in Richard Freitag.

Zadnja tekma sezone

V nedeljo je bila na sporedu še zadnja tekma sezone. Poskusna serija se je začela ob deveti uri, tekma pa ob 10.00. Vetrovne razmere in oblačno vreme z rahlim dežjem sta na žalost poskrbela, da se je tekma zaključila kmalu po prvi seriji skokov. Žirija je po dveh predstavitvah sprejela sklep, da za zadnjo tekmo sezone obveljajo rezultati prve serije poletov.

Na zadnji 33. tekmi se je po pravilih Mednarodne smučarske zveze (FIS) od 31 sodelujočih v filane uvrstilo 30 najboljših in štirje slovenski predstavniki, med katerimi Jaka Hvala, Jure Šinkovec, Jurij Tepeš in Robert Kranjec. Slednji je s skokom 204,5 metra zasedel tretje mesto, prehitel ga je Simon Ammann z 212 metri, prvo mesto pa si je prislužil Martin Koch z 222,5 metri.

Kranjec je prejel za poseben seštevek poletov prejel mali kristalni globus. Zmagovalec svetovnega pokala je postal Norvežan Anders Bardal, drugi je Gregor Schlierenzauer, tretji pa Andreas Kofler.

S slovenskimi letalci v svetovnem vrhu, se Planica poteguje za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva.

Nastja Hrobat - avatar

Nastja Hrobat

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 12.03.2012 na ŽVPL-u skupaj objavil 14 člankov.

Planica 2012 - planiški vikend uspel - thumbnail

Planica 2012 - planiški vikend uspel