v rubriki dogodki:
.. / / / 28.02.2005

Policijsko za(je)bavanje v klubu Lipa

Draga bralka, dragi bralec, si predstavljaš, da bi na Silvestrovo, na vrhuncu zabave, možje v modrem vdrli na zabavo in s celo konjenico vozil ter osebja naredili racijo? Nekako tako so se počutili obiskovalci zabave v klubu Lipa, v zgodnjih urah nedelje, 27. februarja, ko je cel odred policistov, v zelo nenavadni in radikalni akciji iskanja drog, obkrožil kraj dogodka in prekinil zabavo.

Zgodba se je pravzaprav začela v soboto, 26.02.2005, ko je bil v klubu Lipa v Spodnjih Pirničah napovedan DEVILFISH & PAUL MAC - VISIONIGHT, kar je seveda privabilo množico plesa in zabave željnih ljudi.

Ko je bila zabava na vrhuncu, nekje okrog 2 ure in 5 minut zjutraj, so zvočniki nenadoma obnemeli, saj so v klub vdrli policisti in dolgih 26 minut, vse do 2:31 izvajali temeljito akcijo iskanja drog ter s tem seveda dodobra zagrenili večer (oziroma jutro), vsem tistim, ki ne želijo imeti nobenega opravka z mamili, temveč so se želeli zgolj zabavati.

To da policija išče drogo sicer ni nič spornega, prav nasprotno, pozitivno je da se trudijo zajeziti vse večjo zlorabo nelegalnih substanc med mladimi, vendar menda ne na tak način, da motijo večino ostalih obiskovalcev.

Na prizorišču je bilo več kot 10 policijskih vozil in malo morje uniformiranih policistov, ki pa so povedali zgolj to, da izvajajo "varnostno akcijo". So morda dobili obvestilo, da se je med plesalci nahajal Osama bin Laden, ali pa kakšen drug nevaren terorist? So zabave željni ljudje morda kovali zaroto proti državi? Ali pa je šlo zgolj za osebno nagajanje in zavist nekoga, ki mu je klub Lipa trn v peti?

Če pa je bil namen akcije zares zgolj iskanje mamil, bi se to vsekakor lahko izvajalo bolj učinkovito in manj moteče za nič krive obiskovalce, če bi, kot ponavadi, razpečevalce drog zalotili pri prodaji policisti v civilu, ki se ponavadi pomešajo med množico na takih zabavah, in jih mirno odpeljejo iz prizorišča.

Zagotovo bi bila taka akcija bolj uspešna, saj se je ob tako očitnem in množičnem posredovanju, kot smo mu bili priča tokrat, vsak razpečevalec z vsaj malce pameti nemoteno rešil vroče robe, še preden so ga policisti preiskali.

In komentar enega od obiskovalcev, ki je bil nadvse (negativno) presenečen nad nenavadno akcijo: "Pa sej nismo teroristi, sam žural bi ga!" Večina je delila njegovo mnenje, izrazi na obrazih nekaterih policistov, pa so prav tako potrdili, da se jim stvar zdi malce čudna in odveč.

Za komentar o neljubem dogodku smo povprašali še predstavnike kluba Lipa: "V Medvodah se je zamenjal komandir, katerega ne marajo še lastni policaji saj jih kar nekaj poznamo. Komandirjev namen je, da si pridobi nekakšno lovoriko in uniči klub LIPA in seveda še par stvari v okviru občine Medvode. Da pa to niso samo besede, pa to potrjujejo direktne grožnje komandirja lastniku "tole Lipo ti bom uničil....". Kar pa je komandir naredil narobe, pa je to da je naredil racijo z milijon policaji BREZ NALOGA, kar je potrdil lastnik Lipe tudi sam. Po zakonu se ne sme izvesti takšna akcija brez uradnega naloga, brez tega tudi dragi možje v uniformah nimajo vstopa, še manj pa pravice se igrati DJ-a in ugasniti glasbo. Upravičeno so bili v lokalu samo kriminalisti, ki imajo biti pravico v lokalu brez naloga z svojo identifikacijsko kartico. Kar se je dogajalo je po našem mnenju naravnost barbarsko in neprofesionalno... Grobi policaji s puškami pred vrati, brez naloga, kar mi da razmišljati da smo mogoče policijska država. Neprofesionalno tudi zato ker se je akcija pripravljala kar tri ure, kar so opazili tudi naši obiskovalci, še prej pa potencialni kandidati, ki so jih kriminalisti iskali. Osebno ne vem kaj policist lahko in kaj ne... vem samo to, da je stvar nedopustna če kaj takega naredi nekdo (komandir) na svojo roko zaradi lastnih interesov."

Kakorkoli že, sedaj lahko le upamo in verjamemo, da omenjeni neljubi dogodek v prihodnje ne bo nikogar (razen razpečevalcev drog, ki pa jih take nerodne akcije zagotovo ne bodo ustavile) odvrnil od žuranja v Lipi in tudi drugje, vsekakor pa se lahko upravičeno vprašamo, če je bilo to res potrebno?

Pa še nekaj podrobnosti o samem partyju. Na main flooru (techno) so vrteli:
-DEVILFISH (Frequent rec., Joia rec., Boo rec., Q-Records / SWE),
-PAUL MAC (Intec, Stimulus, C-Side rec., Primevil rec., Ingoma rec.),
-BIZZY (Consumer Recreation, SLO),
-CHIKO (Atelje Party, Goodmood / SLO) in
-BECCO (Rhytm Convert rec., Fortdust / SLO);

na privee (deep tech-house) pa DJ ALEN (Underground Grooves, SLO).

Tekst by Filip & Igor. Foto by Igor.

Na slikah, kjer bi bilo mogoče prepoznati policiste smo njihove obraze zameglili, saj so zgolj opravljali svoje delo po navodilih nadrejenih in zato vsekakor niso srž problema, ki je predvsem v vodenju same akcije.

Igor Prodan - avatar

Igor Prodan

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 16 člankov.

ta prava... - thumbnail

ta prava...