v rubriki dogodki:
.. / / / 05.04.2005

Svet pravljic v Cankarjevem domu

Da iz današnjega sveta, preobremenjenega s televizijo, radiem in računalniki ne bi izginile pravljice v originalnem, ustnem izročilu, so se letos v Cankarjevem domu že osmo leto odvili dnevi pravljic imenovani Pravljice danes.

Spored pripovedovanja pravljic je bil časovno in tematsko prilagojen starostnim skupinam poslušalcev, tako da smo na dopoldanskih predstavah videvali najmlajše, proti popoldnevu in zvečer pa smo zasledili preko srednješolcev, študentov, pa tudi marsikaterega starejšega obiskovalca.

Prva dopoldanska predstava je bila namenjena najmlajšim, klasične Grimmove pravljice pa nam je pripovedovala pisateljica in prevajalka Polonca Kovač, ki je med svojimi poslušalci znana tudi kot 'babla' - malce drugačen izraz za babico. Tak je bil tudi njen nastop - pripoved pravljic babice pred spanjem, manjkal je le kamin in topel ogenj, da bi nas zazibal v sanje.

Sledil je precej drugačen, bolj razgiban nastop Bojana Cvetrežnika, ki je s svojo violino in mandolino ter preko duhovitih domislic, šal in petja v smeh spravljal celo dvorano z zgodbami iz živalskega in človeškega kraljestva.

Anja Štefan, pisateljica in pravljičarka, ki je do tedaj nastopala le kot povezovalka, je v zadnji dopoldanski predstavi navdušila zdaj že precej starejše poslušalce z izborom pravljic iz celega sveta. Njen glas, kot ustvarjen za pravljičarstvo, nam je razložil nastanek sonca in lune, mesecev, ter marsikatero drugo ljudsko modrost. Po nastopu pa je pripravila še predavanje o pisanju in pripovedovanju pravljic.

Zadnja predstava za mlajše je bila naslednji dopoldan (predstava Jette Ostan Vejrup - Palčica, je na žalost odpadla), ko nas je Ajda Rooss Remeta, drugače lutkarica in dramaturginja, popeljala s sabo v gozdiček, kjer so nam račke, volki in lisice pripovedovali svoje dogodivščine. Pri nekaterih so si pomagali z lutkami, pri drugih pa to ni bilo potrebno, saj so otroci zgodbice že kar dobro poznali.

Zvečer prvega dne pa tudi naslednji dan pa nas je čakala še poslastica za starejše obiskovalce, nastop sodelavcev radia Študent, ki so nam vsak z drugačnim načinom, stilom in tematiko predstavili izbor nenavadnih pravljic iz oddaje Za dva groša fantazije. Kar lahko vsak dan poslušamo na Študentu, smo lahko zdaj videli v živo in mislim da ni bil nihče razočaran. Vsaka zgodba zase je bila izvirna, prav tako način pripovedovanja ter glasbena spremljava, ki je variirala od violine, harmonike pa do skupka nenavadnih pripomočkov, ki so oddajali najbolj nepričakovane zvoke.

Dneve pravljic pa so zaključile Rožana Koštial, Anja Štefan in Štefka Drolčeva ob zvokih kitare na večeru pripovedovanja za odrasle iz klasične zakladnice pa še nekaj tradicionalnih zgodb in napevov iz področja Istre v izvirnem dialektu.

Glede na starostni razpon obiskovalcev in na zadovoljne obraze pri odhodu iz dvorane domnevam, da ima prireditev pred sabo še mnogo uspešnih repriz ter bo tako še marsikomu v življenje prinesla vsaj kanček pravljice. Kdo pa bi se branil tega?!

Muki

 - thumbnail