v rubriki dogodki:
.. / / / 09.08.2012 17:01

Prvi dan Szigeta postregel z obilico odličnih izvajalcev

To ni najin prvi obisk Madžarske prestolnice, a je to prvi obisk festivala Sziget. Začetek festivala, na uradni -2 dan festivala, sva se v večernih urah odpravila preveriti lokacijo ter opraviti obvezno papirologijo pred začetkom.

Iz samega centra Budimpešte sva samozavestno krenila proti otoku Margit Sziget, ob prihodu naju je zmotilo, da nikjer ni oznak in info centra. Otok sva prepešačila po dolžini (kar je nekaj slabih 5km) ter nato ugotovila, da sva na napačnem otoku.

Festival se namreč odvija na otoku Obudai Island. Po prehojenih 9km sva prišla na zastavljen cilj v press center ter si ogledala prizorišča, in ostala očarana in osupla nad veličino neštetih odrov

V sredo 8. avgusta pa se je začel prvi uradni dan festivala Sziget.

Angleški rockerji Glasvegas so prvo večje ime letošnjega jubilejnega 20. Sziget festivala. Kljub zgodnji uri, 16.30, se je pred glavnim pop-rock odrom zbrala velika množica.

Vendar pa so več deset tisoč glavo množico razvneli manj znani nemški punk-rockerji Beatstakes, ki so trenutno na turneji "The two drummer summer", so se na odru predstavili z dvema bobnarjema, ki sta igrala sinhrono in brez ene samcate napake. Svojo odrsko energijo so odlično prenašali na publiko. Sledili so Hurts, ki so na Szigetu že nastopili, pravtako pa smo jih nedavno videli tudi v Zagrebu, zato je bilo pričakovati super show.

S svojim prefinjenim in do potankosti načrtovanim nastopom so publiko odlično pripravili za glavno ime večera Placebo. Brian Molko in druščina so se po daljšem uvodu hitro prikupili publiki, z dobro mešanico starih hitov in novejših komadov so držali publiko na nogah do zadnje sekunde. Vseeno pa gre omeniti, da je bil njihov nastop nekoliko zadržan.

V elektronsko obarvani "Areni" so na vrsto prišli ljubitelji elektronske glasbe. Italijanski DJ Congorock je sicer z nekoliko zmedenim in precej nerodno izpeljanim DJ-setom pripravil publiko za nastop glavne zvezde večera Steve Aoki-ja. Američan je takoj požel val navdušenja za njegov sicer v naprej pripravljen set, vendar je s svojim obnašanjem na odru poskrbel, da je nabito poln šotor pokal po šivih.

Z elektronskim vrhuncem večera se je dogajanje na festivalu počasi zaključevalo in obiskovalci so počasi lezli v svoje šotore, ali pa čakali v dolgi vrsti za taxi.

-- Jurij Ban

Sziget 2012 - 1. dan - thumbnail

Sziget 2012 - 1. dan

Foto: Jani Ugrin / janiugrin.com