v rubriki dogodki:
.. / / / 18.06.2004

Tiskovna konferenca ob 25. letnici Lačnih Franzov

V ljubljanskem BoF-u se je v sredo, 16.6. zgodila tiskovna konferenca, na kateri je predvsem Zoran Predin predstavil, kako in zakaj je prišlo do nastanka legendarne skupine Lačni Franz in kako ter zakaj so ob 25. letnici tega dogodka izdali zanimiv projekt Starši vaših radosti...

Vse skupaj se je začelo natančno 16. junija 1979, ko je Zoran Predin praznoval rojstni dan in okrog pol dveh popoldan mu je zmanjkalo pijače. Odšel je na Mariborsko kočo, tam srečal Ota Rimeleja, ki ga je kmalu zatem povabil na avdicijo za pevca za skupino Zevs.

Ta avdicija se je zgodila dva dni kasneje in čeprav so člani zasedbe Zevs od Zorana želeli slišati Child in time, jim je on šokantno postregel s skladbo Feelings, saj se je z glasbo ustvarjal predvsem zaradi deklet. Kljub vsemu so ga sprejeli v skupino in nastali so Lačni Franz, vse ostalo pa je ravno tako legenda.

Skupina je večji del svoje kariere, torej nekje do leta 1994 nastopala v postavi Zoran Stjepanovič (bas), Andrej Pintarič (bobni), Mirko Kosi (klaviature), Milan Prislan (kitara) in seveda Zoran Predin (vokal). Zasedba je izdala devet studijskih albumov (plošče V peni sprememb brez Predina ni šteta), nekaj kompilacij in bila ena najboljših na tleh bivše Jugoslavije.

Po skoraj desetih letih od zadnjega nastopa in ob 25. letnici so se člani skupine znova sestali in se odločili, da bi bilo imenitno, če bi tak jubilej lahko počastili na prav oseben način - z izdajo avdio in video posnetka njihovega zadnjega koncerta (gre za izbor skladb, ki jih lahko najdete na obeh ploščah V živo in pa digitalni video zapis z istega koncerta).

In tako je z izdatno pomočjo podjetja Isover (gre za proizvajalca akustičnih in toplotnih izolacij) na svet prišel projekt Starši vaših radosti. Zakaj projekt? Gre za običajen CD, na katerem boste našli deset klasik iz repertoarja skupine in DVD, na katerem si lahko ogledate dvanajst skladb iz tega istega koncerta. Skladbe so različne in to zaradi pestrosti.

Sicer je tiskovna konferenca minila v zelo dobro volji, za katero je poskrbel Zoran Predin z nekaj šalami in duhovitim vodenjem konference, ko je kar sam izbiral, kdo mu bo postavljal vprašanja in seveda nas je velika večina povsem nepričakovano prišla na vrsto.

In čeprav mnogi dobro poznate repertoar skupine in tudi skladbe s plošč V živo, lahko v prihodnjih dneh kljub vsemu pričakujete recenzijo plošče, saj gre za enkraten zapis poslovilnega koncerta ene najboljših skupin ? legendarni Lačnih Franzov.

Foto (c) Helena Mak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Zoran Predin pred plakatom - thumbnail

Zoran Predin pred plakatom