v rubriki dogodki:
.. / / / 04.06.2003

4. ANTIFA FEST

V petek, 6. junija 2003 se bo v Gala Hali na Metelkovi znova zgodil tradicionalni kulturno-politicni festival ANTIFA. Nastopile bodo mnoge politicno angazirane glasbene skupine iz Slovenije in tujine, diy-noprofit distribucijske in zalozniske mreze bodo predstavljale in distributirale svoj material, priloznost pa bo izkoriscena tudi za medsebojno izmenjavo mnenj in informacij, predstavitev razlicnih politicno-kulturnih pobud in organizacij itn.

Iniciativa za organizacijo prvega ANTIFA FEST, ki se je zgodil leta 1999, se je porodila kot reakcija na narascajoc pojav ksenofobije, rasne, verske in drugih oblik nestrpnosti v druzbi. Festival je bil tudi reakcija na porast ulicnega nasilja neonazi skinhead skupin nad vsemi "drugacnimi" ljudmi. Tako je ANTIFA (kot tudi sam festival) del mednarodne antifasisticne mreze, ki promovira strpnost, solidarnost, pomoc in sodelovanje med vsemi ljudmi ter se zavzema za opustitev vseh meja med ljudmi, narodi, rasami, kulturami, spoli in razredi.

"Vsak clovek ima pravico ziveti, ne glede na narodnost ali barvo koze; vsak clovek ima pravico uzivati svobodo, ne glede na kulturno ali razredno pripadnost."

Tudi letosnji festival bo minil v znamenju preseganja umetno zgrajenih meja med ljudmi in gradnji alternativne, bolj prijazne, solidarne in strpne, humane in pravicne skupnosti in druzbe.

Nastopajo:
GUARDIA NEGRA (ZDA) - Zastopniki militantnih anarhisticnih idej in praks. Preigravajo reavolucionarne melodije punka in hardcora, skupaj z razlicnimi "plesnimi" vlozki. Bend sicer prihaja iz ZDA, clani zasedbe pa prihajajo iz razlicnih delov sveta, od Argentine do Spanije. Tudi sama besedila, ki so se kako politicno angazirana, so bolj ali manj pisana v spanskem jeziku, kar daje ljubiteljem spanskega temperamenta in anarhisticne tradicije veliko razlogov za uzivanje.

LESCA PUNK (Madzarska) - Tradicionalni hard core punk iz sosednje Madzarske. Melodicno in jezno, plesno in hitro, zabavno in politicno.

PANTEGANE (Italija) - Active ska, kakor pravijo za svojo glasbo. Vesela, pestra, mesana, zensko-moska, mlada ska zasedba iz bliznjega Travisa. Sicer mlad bend, ki se nima veliko izkusenj, vendar se kako dober in zanimiv v zivo.

KAVORKA (Hrvaska) - Nova hard cora zasedba iz Zagreba, katero tokrat za spremembo sestavljajo pretezno zenske. Hitri hard core s politicnimi besedili in jasnim sporocilom.

OUTRE (Hrvaska) - V zivo in tudi sicer odlicni nabriti emocionalno nastrojeni hard core.

GDO (Slovenija) - Ska-hard core iz zasavja. Politicno sporocilo, ki ga prenasajo, prakticirajo tudi sicer v zivljenju. So namrec del
KUD KNAP-a, ki se bori za ozivitev in popestritev alternativno kulturnega dogajanja v zasavju.

Pridruzi se festivalu in gradnji alternative!