v rubriki dogodki:
.. / / / 16.10.2003

Amber Smith in Stig Roar Husby na Mostovni

V soboto, 18.10, na odru novogoriške Mostovne nastopijo Amber Smith in Stig Roar Husby. Začetki budimpeštanske skupine Amber Smith se pišejo v letu 2000. Enigmatični Imre Poniklo, pevec, kitarist in avtor pesmi je tedaj igral v eksperimentalni indie zasedbi Fanzine, v lokalnem undergroundu znani po ekstravagantnih živih nastopih.

Glasbeno srečo se je odločil iskati v Berlinu in v ta namen s spremljevalnimi glasbeniki posnel nekaj pesmi v angleščini. Te so se znašle na prvi plošči Amber Smith, EPju "Above The Clouds", ki je v Nemčiji doživela nepričakovane pohvale kritikov in dober odziv publike. Opogumljen z uspehom se je Poniklo vrnil na Madžarsko in posnel album, v angleščino preveden kot "There's No Need For Us". Skupina je požela navdušenje, vrstili so se koncerti, turneje, nastopi na TV in tisku, nagrada na izboru obetavnih skupin pa jim je omogočila snemanje EPja "Pozitiv". Plošča je izšla spomladi 2001, in kmalu zatem so za nemško založbo Firestation Tower Records izdali še en EP, "There Is No Way", pospremljen z uspešnimi koncerti v Berlinu.
Jeseni istega leta se je Poniklo preselil v London, da bi ob nekaj akustičnih nastopih in "polnjenjem baterij" premislil o nadaljnji poti Amber Smith. Ustvarjalni navdih je našel na Irskem, kjer je v začetku leta 2002 nastala večina novih pesmi.
Po vrnitvi v Budimpešto je skupina v prenovljeni zasedbi čez poletje posnela enajst novih pesmi. Na albumu "My Little Servant" so, ponovno za založbo Firestation, izšle marca letos. Amber Smith so nato igrali na številnih nastopih po Nemčiji, Avstriji, Češki in Francij, čez poletje so bili gostje na nekaj festivalih, jeseni jih že čaka nova nemška turneja in nekaj dni kasneje se bomo z njimi srečali tudi pri nas.

Stig Roar Husby so druga skupina Nathana Johnsona, bobnarja Amber Smith - Američana, ki mu delajo družbo še Škot, Šved in Norvežan. Doslej so izdali en EP in pravkar pripravljajo novega. Glasba je enako zabavna, še za odtenek bolj živahna in udarnejša. Dvojno veselje za isto ceno!

www.ambersmith.hu
www.stigroarhusby.com

 - thumbnail