v rubriki dogodki:
.. / / / 10.02.2005

Analena križari po Sloveniji

Analena bodo v petek, 11.2., obiskali izolski Shoto Klub in v soboto, 12.2., velenjski Mladinski center. Energično emotivna skupina Analena iz Zagreba deluje že sedmo leto.

Izraz "analena" izvira iz starodavnega Sanskrta in pomeni "kot/od ognja". Vse preveč skupin s tega področja je podleglo pomanjkanju entuizma, težavam z založbami in "infrastrukturi" na splošno, nazadnje pa tudi apatiji. Člani Analene pa so se odločili, da bodo skupina drugačne vrste, skupina, ki bo poskrbela, da ogenj ne ugasne. Čeprav so njihove korenine pognale iz punk rockovskega etosa, je bila Analena že na samem začetku pripravljena in odločena porušiti številne meje. Presenetljivo je, da v vseh teh letih delovanja niti njihovi zvesti poslušalci, niti kritiki, niso mogli nikoli natančno določiti in opredeliti njihovega zvoka.

Poleg koncertov v Sloveniji in na Hrvaškem, imajo Analena za sabo kar nekaj evropskih turnej. Aktivno podpirajo lokalno sceno in pomagajo mnogim lokalnim zasedbam, navsezadnje njihova podpora prihaja že skozi sam njihov obstoj.

Tokrat bodo v Velenju in Izoli promovirali njihov najnovejši album z imenom Carbon Based, ki je pod okriljem alternativne založbe Moonlee Records. Carbon Based je izraz pronicljive in zrele zasedbe, iskren izliv odločnosti in strasti v polnem razmahu. Analena sledi svojemu instinktu ter staplja očarljive melodije z zapleteno in bleščečo ritmično nepopustljivostjo. Osupljiv in brezmadežen instrumental v kombinaciji z
duhovitimi, poetičnimi ter hkrati neobremenjenimi besedili poskrbi za vse ostalo.

Tržačani Up Today nam bodo postregli s punkersko obarvanim emocorom, ki precej spominja na skupine kot so Hot Water Music, Get Up Kids in podobne. Privlačno, plesno in poskočno. To je njihov zadnji koncert pred samoukinitvijo....

Dobro leto delujoča tričlanska zasedba Abyssscan nima stičnih točk s klasičnimi okvirji, ki jih ponujajo rockovske zasedbe. Pojmovanje glasbenih izrazov z mešanjem različnih stilov prav tako ni tuje Polski Malci. In prav tu je povezava, ki jo združuje s staro posavsko tradicijo omenjenih dinozavrov. Instrumentalne figure tudi tokrat presegajo meje rifanja in vendar ni slutiti kakršnegakoli soliranja, saj trio prisega na moč in občasno temačnost a melodičnega naslajanja. Spet drugič črpa iz stare sole trdega punka in ponuja mozaične zlepljenke od naive do kratkih trenutkov kompliciranega niza tonov.

 - thumbnail