v rubriki dogodki:
.. / / / 17.05.2000

Dervish v Novi Gorici

Skupina, ki je danes v samem vrhu izvajalcev tradicionalne irske glasbe, je svojo glasbeno pot pričela konec osemdesetih. Prelomno leto za omenejeno skupino je bilo 1991, ko so izdali svoj prvi album Harmony Hill in v kratkem času postali ena najpomembnejših izvajalcev tradicionalne irske glasbe. V torek, 23. 5. 2000 pa jih bomo lahko videli tudi v Perli (Nova Gorica).

Sledili so številni nastopi na radiu in TV, ki so jim odprli vrata v svet. Leta 1993 so se odpravili na prvo evropsko turnejo in sodelovali na najpomembnejših folk festivalih. Njihov drugi album Playing With Fire iz leta 1992 so kritiki ocenili najboljši album tradicionalne irske glasbe. Z obema albumoma so se uspešno prebili tudi na ameriški trg, kar jim je omogočilo sodelovanje na tamkajšnjih najpomembnejših folk festivalih, kot sta Wolftrap in San Fracisco.

Avgusta 1996 so izdali svoj tretji album At The End Of The Day, ki je postal album leta v kategoriji "trad/folk". Odšli so na turnejo po daljnem vzhodu.
Njihovi koncerti so sčasoma postali prave predstave, še posebej doživete interpretacije Cathy Jordan, ki so za glasbene sladokusce posebno doživetje. To so dokazali s svojim četrtim albumom Live In Palma, ki so ga posneli v živo na Mallorci.
Omenjeni dvojni album so kritiki ocenili kot enega najboljših albumov tradicionalne glasbe, posnetih v živo.

Tudi leto 1998 je bilo za skupino izredno pestro. Odpravili so se na polletno turnejo po ZDA. Med letom je prišlo do sprememb v skupini, pridružil se jim je violinist in kitarist Seamus O'Dowd, konec leta pa še violinist Tom Morrow, ki sta prispevala k drugačnemu pristopu skupine do ustvarjanja. Rezultat novega sodelovanja je njihov peti album Midsummer's Night, ki so ga posneli v lanskem letu in ga predstavljajo na svoji letošnji evropski turneji. V okviru svoje zadnje turneje bodo nastopili tudi v Perli. Več o skupini najdete na njihovi spletni strani.

za Perla, zabavni programi

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.