v rubriki dogodki:
.. / / / 29.04.2004

Dirty Rotten Imbeciles v Gali hali

V torek 4. maja se nam bodo v Gali hali na Metelkovi, predstavili legende "crossover" žanra in prvi skate core band na svetu, Dirty Rotten Imbeciles. Čez dan, pa se bo odvijal tudi skate contest na katerem bodo sodniki člani skupine D.R.I.

Postavimo se za trenutek v preteklost.

Kraj: Houston, Texas.
Čas: 2. maja, 1982 ob 16.00 uri:

Spike Cassidy na kitari, Kurt Brecht z glasilkami, Eric Brecht za bobni in Dennis Johnson, bas kitara so ustvarili prvi D.R.I. glasbeni šunder in mu rekli pesem.

Vaje benda so potekale na domu bratov Brecht, kljub protestom poglavarja družine, prepoznanega v kasnejšem komadu Madman in ko mu je neke počitka potrebne noči dokončno prekipelo, jih je pospremil iz hiše na pot slave z vzkliki "tolpa umazanih gnilih imbecilov!" in dal bendu ime. Koncertom v lokalnih klubih je novembra '82 sledila izdaja prvih posnetkov, v nakladi samo 1000 izvodov, Dirty Rotten EP, kolekcionarska rariteta z 22 pesmimi v 18 minutah glasbe.

Povpraševanje je narekovalo ponovno izdajo na 12" formatu, kar je prvi album Dirty Rotten LP. Underground je dobil nove junake in vzornike, D.R.I. so fascinirali z brzino in jedrnatostjo muzike, kar jih je kvalificiralo kot "najhitrejši bend na svetu". Selitev v San Francisco je pomenila nastope pred novim občinstvom, igranje s skupinami podobnih idejnih, družbeno angažiranih in zvočnih preferenc, npr. na turneji "Rock Against Reagan" z Dead Kennedys.

Skratka, D.R.I. so kmalu postali sinonim za crossover glasbo in glavni akterji gibanja, ki je zraslo ob njej in je povezovalo prej nezdružljive punkerje, skinheade, skaterje in metalce v pleme, s posebnimi rituali in načini obnašanja na koncertih, kot sta "stage diving" in "slam dancing" in seveda elementi skate subkulture.

Več o bandu na www.dirtyrottenimbeciles.com

Za Kapo in nomad music

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

DRI - thumbnail

DRI