v rubriki dogodki:
.. / / / 09.01.2005

DJ Marky in Dynamite MC v Media parku

Ekipa RDYO 14.januarja pripravlja otvoritveni drum'n'bass party leta 05. Lokacija je ponovno Media park, tokrat pa se bosta domačim RDYO & P4B rezidentom pridružila DJ Marky- eden najbolj cenjenih drum'n'bass DJjev zadnjih nekaj let in ta trenutek največji brazilski glasbeni 'izvozni artikel' in Dynamite MC, sodelavec Roni Sizea, ekipe Reprazent ter eden najbolj iskanih drum'n'bass MCjev na svetu.

DJ Marky

Pri svojih 28-ih letih je DJ Marky danes največja brazilska DJ superzvezda in največji brazilski ?izvozni artikel? znotraj sodobne elektronske glasbe. Še vedno živi v Sao Paulu, brazilski klubski prestolnici, kot DJ pa je polno zaseden in vsakodnevno nastopa tako doma, kot tudi po vsem svetu. Trenutno ima residence v klubu Bunker (Rio De Janeiro) in v zelo mednem Lov.e klub (Sao Paulo), ravno tako pa je resident DJ legendarnega londonskega drum'n'bass večera Movement (Bar Rumba), ki letos praznuje že 8 let.
Njegova kariera se je začela razvijati v zgodnjih devetdesetih, ko je skupaj s Patifom kot pionir brazislke zgodnje jungle scene postal znan predvsem po izjemnih tehničnih sposobnostih za gramofoni. Ko je okrog leta 1994 jungle postal v Braziliji zelo popularen, je Marky postal eden vodilnih domačih DJjev na elektronski sceni. Pustil je službo prodajalca v trgovini s ploščami in začel z rezidenco v visko profiliranem in v tistem času legendarnem klubu Toca. Vsak teden je nastopal pred petitisočglavo množico v nabito polnem klubu, istočasno pa štartal tudi z radijskimi oddajami na mainstream in underground radijskih postajah. Oddajo, kjer je predstavljal sceno katere iniciator in vodilni DJ je še danes, je imel nekaj časa tudi na MTV Brasil. V letih 1995/96 je bil prepoznan kot brazilski ?DJ leta?, za isto nagrado pa nominiran pa tudi leta 1998. Nominiran je bil kot ?Best New DJ? Ericssonovih Muzik awardsov, in leta 2001 dodan na listo ?Top 10 DJ? revije Ministry. Istega leta je dobil nagrado za ?Best International DJ? nagrad Knowledge Magazin. Leta 2002, je bil Marky s strani bralcev prestižnega DJ Magazina izglasovan na 52to mesto TOP 100 DJs IN THE WORLD.
L. 97 sta se s Patifom (na Radyoyo eventih naastopa vsaj enkrat letno) odločila za pot v London - domovino nove elektronske zvrsti v upanju, da spoznata svoje glasbene heroje in z njimi vzpostavita stik.
Naključno srečanje z enim od promoterjev že takrat legendarnih londonskih drum'n'bass klubskih večerov Movement (Bar Rumba) je bilo razlog, da sta si Patife in Marky pridobila pogodbo za izpeljavo omenjenih večerov v Brazliji, uspešno sodelovanje pa tako obojestransko, da sta kmalu zatem oba začela življenje med Veliko Britanijo in Brazilijo.

Patife in Marky sta postala prva 'international rezident DJja' Movement ekipe in v takrat že malce izčrpano londonsko drum'n'bass sceno s svežim, zabavljaškim in pozitivnim DJ pristopom vnesla svežino, dobro voljo in še danes prisoten trend jazzy in vokalne drum'n'bass produkcije.
Leta 2001 so štiri skladbe ki so jih naredili Marky, Patife & XRS našle svoje mesto na ?The Brazil EP?, ki je izšel za eno najlegendarnejših londonskih drum'n'bass založb V Recordings. Skladbe so bile deležne fenomenalnega odziva in si v časopisu The Guardian zaslužile celo primerjavo brazilskega drum'n'bassa z brazilskim nogometom. Opogumljena z uspehom sta se Marky in XRS ponovno vsedla v studio in med neskončnimi seansami je nastal ?LK? - komad, ki črpa iz istoimenske Jorge Benove skladbe iz leta 1969, za XRS/Markyjevo verzijo pa je vokal prispeval MC Stamina je v Veliki Britaniji izšel julija 2002 in se takoj povzpel na nacionalno Top Lestvico kjer se je zadrževal kar 3 tedne. Do danes je bil LK prodan v 100,000 izvodih po celem svetu.
In Rotation - dolgo pričakovani album, ki sta ga v začetku 2004 izdala XRS in Marky je dodelan drum'n'bass long play izdelek, ki se lahko pohvali z unikatno kombinacijo ljubezni do sodobne dance glasbe in spoštovanja bogate brazilske glasbene tradicije, ki je obema avtorjema zelo blizu. Na albumu sta sodelovala z Clevelandom Watkissom (pri nas je skupaj s Patifeom nastopil konec oktobra) in philadelphijsko soul senzacijo Vikterjem Duplaixom. Med drugim sta Marky in XRS sodelovala tudi z aktualnim brazisklim kulturnim ministrom Gilbertom Gilom na komadu ?Dia Do Sol?, za katerega kaže da bo v kratkem ponovil uspeh Top 20 hita LK, slišali pa ga bomo lahko tudi na Gilovem prihajajočem albumu.
Marky je avtor remixov za svetovno znana imena kot so US3, Bebel Gilberto in Everything But The Girl, sodeloval pa tudi z trenutnim brazislkim kulturnim ministrom in svetovno znanim glasbenikom Gilbertom Gilom.
Danes Marky uživa status narodnega heroja v rodni Braziliji, visoko cenjen pa je tudi drugod po svetu. Brez dvoma gre za enega najvznemirljivejših DJjev ki so se pojavili zadnji nekaj let ? njegove tehnične sposobnosti ki mu jih zavida marsikateri turnablist, pa tudi značilni brazilski šarm in neverjetna energija ki jo med nastopom sprošča, njegov neusahljiv entuziazem in predanost glasbi so stvar,i ki tako publiko kot tudi strokovnjake vedno znova impresionirajo.

MC Dynamite

MC Dynamite, s pravim imenom Dominc Smith se je rodil leta 1973 v Nemčiji kjer je takrat služboval njegov oče, vojaški uslužbenec. Zaradi narave očetove službe se je družina pogosto selila in se nazadnje leta 1983 za stalno nastanila v Veliki Britaniji.

Dynamiteova starša sta bila velika ljubitelja zgodnjega motowna in reggaeja in izvajalcev kot so Al Green, Jimmy Cliff, Aretha Franklin, Bob Marley, Desmond Decker in Teddy P, ko pa je Dyanmite sam začel kupovati plošče je bil to predvsem zgodnji hiphop in acid house. Ko je na sceno prišel jungle in drum'n'bass je bil Dynamite že pomemben del lokalne klubske scene. V začetku si je želel postati DJ vendar je scratchanju polomil svoj prvi gramofon in ker si naslednjega ni mogel privoščiti, je sčasoma začel rimati ? kar tako, zaradi rimanja voljo. Sčasoma je posnel svojo prvo promocijsko kaseto, ki je naletela na precej odobravanja in tako se je rimanja pa tudi MCjanja lotil resneje.

Prvi DJ s katerim je delal je bil Trix, potem Crazy G, leta 1994 pa je spoznal Roni Sizea in začel delati z njim. Kmalu je postal zaščitni znak Sizeove založbe Full Cycle in nepogrešljiv vokalist za vse Full Cycle DJje ? od Krusta in Suva, prek Dieja in Sizea. Kot uraden vokalist vsem Full Cycle DJjem je prekrižaril celoten svet in danes skoraj ni kotička na zemeljski obli, kjer Dynamite še ni nastopil ? v Sloveniji smo ga gostili leta 2000 ko je na RDYO eventu v klubu SubSub nastopil z DJ Diejem.
Na začetku njegove kariere v vlogi MCja je Dynamite metodično vadil svoja besedila in natančno vedel kako bo izgledal njegov nastop, medtem ko danes pravi da vse poteka mnogo bolj spontano in njegovi nastopi so prej freestyle sessioni kot karkoli drugega. Za Dynamitea kot MCja je zelo pomembno da dobro pozna DJja ki ga spremlja - le tako med njima lahko preskoči tista prava iskrica in zgodi se neponovljiva kemija ki smo ji bili priča že ob njegovem prvem nastopi v Ljubljani.
Leta 1997 je izšel album ?New Forms? ki je svetu predstavil skupino Reprazent ? eno prvih zagotovo pa daleč eno najboljših glasbenih skupin ki so igrale drum'n'bass popolnoma v živo. Reprazent so sestavljali Roni Size kot glavni producent in mastermind skupine, pevka Onalee, basist Si John, DJ Die in Dynamite kot glavni vokalist. Reprazent so za ?New Forms? v izjemno hudi konkurenci leta '97 prejeli tudi prestižno britansko glasbeno nagrado Marcury Prize za ?Najboljši Album Leta?.

Ne glede na dejstvo da se je Dynamite predstavljal zgolj na Railing - otvoritvenem komadu albuma, je takoj postal eden bistvenih členov live postave skupine Reprazent in njen glavni vokalist. Že na njihovem drugem albumu ?In The Mode? je bilo Dynamitea slišati znatno več - svoj vokal je prispeval za vse single iz zadevnega albuma in se pojavil tudi v vseh videospotih - videli in slišali smo ga v Who Told U in Dirty Beats, pa tudi v komadih Switchblade in Snapshot. Poleg svoje ožje ekipe ki jo poleg že naštetih tvorijo še Surge, D-Product in Tali je Dynamite delal tudi z nekaterimi najbolj cenjenimi britanskimi producenti, DJji in vokalisti, spisek je ogromen in obsega imena kot so Nextmen, Zinc, Wookie, Andy C Skitz, Stone, T.N.T, Elephantman, Sticky, Skibbadee, High Contrast in mnogi mnogi drugi.

Leta 2004 je končno izdal dolgo pričakovani samostojni album - prvenec z naslovom ?World of Dynamite? združuje vso tisto glasbo, ki je Dynamite ? od drum'n'basssa, prek hiphopa, do tipičnega UK garagea.

 - thumbnail