v rubriki dogodki:
.. / / / 11.02.2003

Vasko Atanasovski Quartet in Tamara Obrovac Transhistria Ensemble v Cankarju!

17. februarja 2003 ob 20:30 bodo v Linhartovi dvorani Cankarjeveg doma nastopili Vasko Atanasovski Quartet in Tamara Obrovac s svojim Transhistria Ensemble.

Vasko Atanasovski je nedvomno eden najustvarjalnejših slovenskih glasbenikov zadnjih let. V domačem Mariboru je ustvaril vrsto opaznih projektov: od solističnega dela, duetov do triov in kvartetov. Vendar kaže, da je prav njegov zadnji kvartet, s katerim je prestopil tudi meje, vrhunec njegove dosedanje kariere. Ta je bistveno napredovala ravno zaradi možnosti delovanja na avstrijskem koncertnem prizorišču, katerega rezultat je še izid plošče pri markantni evropski založbi Extraplatte na Dunaju. Morda mu bo prav visoka cena v tujini pomagala pri večji uveljavitvi doma. Z albumom Heat Flower (Vročinska roža) mu bo pri tem veliko lažje. Gre namreč za raznovrsten, dobro odigran in idejno bogat jazz, s prepoznavnimi glasbenimi koreninami. Jazz s slovansko dušo, eden redkih na domačem vrtu.

Tamara Obrovac je že nekaj let prva dama hrvaškega etnojazza. Poleg glasu jo krasi enkratni temperament. Tega na svojstven način vpleta v mimični avtorski izraz, ki v polno zaživi šele v soočenju z občinstvom in ga ne pusti ravnodušnega: naj gre za vročo domačo Istro ali junijski ljubljanski mraz. Tudi takšne neprijazne okoliščine ji niso preprečile, da ne bi ob izjemni konkurenci predstavila enega najboljših koncertov Druge godbe 2001. Tako kot je njena glasba mešanica tradicij jazza in istrskega življenja, je tudi njena zasedba pisana in igra na noto različnih glasbenih in geografskih mentalitet. Njen prvi koncert v Cankarjevem domu bo hkrati premierna slovenska predstavitev albuma Sve pasiva.

Cene so nekako take: 1400 SIT (dijaki in študenti) ter 2600 in 2000 SIT (ostali).

Po spremnem tekstu Cankarjevega doma spisal

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Jazz abonma 03 v Cankarjevem domu - thumbnail

Jazz abonma 03 v Cankarjevem domu