v rubriki dogodki:
.. / / / 10.09.2013 15:19

Dvojni koncert legendarnih punkerjev

V okviru osrednjega dogodka ob 4. obletnici Kina Šiška, bosta nastopila 2 legendarna punk benda, Via Ofenziva in Niet. Skupini sta nastali v osemdesetih letih, danes pa se prenovljeni ponovno vzpenjata po glasbeni sceni.

Via Ofenziva

Fantje se v zgodnjih osemdesetih spoznajo na košarkaškem igrišču v Ljubljani in kmalu ugotovijo, da jih poleg športa druži tudi rock'n'roll. Ustanovijo skupino, kjer za kitaro poprime Zoran Železnik, na basu je Ivo Frančič, po bobnih udarja Robert Fritsch, za mikrofon pa poprime Esad Babačić.

Njihov prvi koncert se zgodi leta 1982 na gimnaziji Bežigrad, nato pa sledi skoraj 30 let molka, ki ga prekinejo za priložnostno promocijo pesniške zbirke in izida CD-ja, na katerem so zbrane vse pesmi, ki so jih ustvarili. Ponovni koncert se zgodi leta 2010, v dvorani Kina Šiška, kjer skupaj z Otroci socializma, Pankrti, Lublanskimi psi in Nieti proslavijo 60. rojstni dan Igorja Vidmarja.

Leta 2012 v skupino pride nov basist Toni Semerl, ki zamenja Iva. Njihova serija živih nastopov se pričenja v petek Kinu Šiška.

Niet

Punk skupina je bila ustanovljena leta 1983, prvotni člani pa so bili Primož Habič, Igor Dernovšek in Aleš Češnovar. Že leto kasneje prvič nastopijo na novoletni zabavi v ljubljanskem MC Zgornja Šiška, januarja pa pod taktirko Boruta Činča posnamejo prvo pesem.

Leta 1984 so posneli svoj prvi hit Depresija, kmalu za tem pa se skupini za krajši čas pridruži pevka Tanja Ukmar. Istega leta posnamejo še pesmi Perspektiva in Ritem človeštva in nastopijo na največjem slovenskem rock festivalu Novi Rock. Še pred koncem leta posnamejo svoj največji hit, Lep dan za smrt.

Leta 1985 se skupina odpravi na turnejo po Franciji, posnamejo uspešnico Vijolice in nastopijo na festivalu mladih jugoslovanskih skupin Yurm z Zagrebu. Leta 1986 kar 3x nastopijo v Beogradu. Tega leta so imeli tudi zadnji koncert s pevcem Primožem v študentskem naselju v Rožni dolini.

Ponovno so se združili leta 1988, po tem ko so 2 leti preživeli na služenju vojaškega roka. Poleti posnamejo zadnje pesmi s Primožem, Sam in Tvoje oči. Leta 1991 je Primož Habič umrl zaradi prevelikega odmerka heroina.

Igor je leta 1993 obnovil Niete in prevzel tudi vlogo pevca. Leto kasneje izdajo CD Niet, kjer so zbrane najboljše skladbe preteklega obdobja in nekaj novih, Ruski vohun in Bil je maj. Po promocijski turneji skupina 1994 razpade.

Ponovna vrnitev Nietov se zgodi leta 2008, člani so Igor Dernovšek, Aleš Češnovar, Tomaž Bergant, Robert Likar in Borut Marolt, ko nastopijo v Orto baru. Izdajo tudi CD Bil je maj in pripravijo veličasten koncert pred razprodanimi Križankami. Leta 2010 izdajo CD Trinajst, ki ga predstavijo pred ponovno polnimi Križankami. Aleša zamenja basist Janez Bregar.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Niet (Foto: Žiga Koritnik) - thumbnail

Niet (Foto: Žiga Koritnik)