v rubriki dogodki:
.. / / / 04.08.2003

Festival Sanje 2003

Založba Sanje že od svoje ustanovitve konec leta 1997 vso svojo pozornost posveča slovenskim ustvarjalcem in ustvarjalkam različnih umetniških področij, ki so prevečkrat in iz neznanih razlogov spregledani, a so tudi zato še toliko bolj dragoceni.

In po neverjetno uspešnem lanskem Festivalu Sanje so se na založbi odločili dogajanje ponoviti in celo popestriti tudi letos. Vse od sredine avgusta do začetka septembra boste lahko v ljubljanskem parku Zvezda ob legendarnem in edinem preživelem tramvaju uživali ob pestrem programu, ki bo zajemal otroški in koncertni del, vsak s svojimi posebnostmi in značilnostmi.

In še to - Festival Sanje 2003 je povsem nekomercialne narave in prav vse prireditve bodo brezplačne!

Festival Sanje je bil za mnoge že lansko poletje prava razvedritev in popestritev v sicer precej mrtvem središču naše metropole. In zakaj je temu tako?

Tako založba kot festival Sanje spodbujata kvalitetno izvirno slovensko glasbo povsem nekomercialnih in (pre)večkrat spregledanih področij, kot so kantavtorska, ljudska in etno glasba, katerih izvajalci se predstavljajo in navdušujejo v večernem programu.

Med mnogimi se bodo predstavili Distango, Tomaž Pengov, Aleš Hadalin, Bogdana Herman, Jani Kovačič, Xenia Jus, Matej Krajnc, Andrej Trobentar, Uršula Ramoveš, Čompe, Tolovaj Mataj, Pižama in mnogi drugi gostje, tako iz Slovenije kot tudi iz drugih evropskih držav.

Otroci so na festival toplo vabljeni, ne le kot opazovalci, temveč tudi kot sodelujoči.

Že tako bujna otroška domišljija se še dodatno razvname v pestrem parku, če pa vsemu skupaj dodate še tramvaj, ki ga komaj da poznajo tudi starejši, pa domišljija pogosto prekipi.
Enkrat tedensko med sedemnajsto in devetnajsto uro!

Vsekakor je treba v sklopu otroškega programa omeniti glasbene delavnice legendarnega Janeza Bitenca, za katerega lahko zapišemo, da je svoje življenje zapisal veselju in radosti otrok, saj že petdeset let ustvarja zanje, naj bodo to pesmi, melodije ali zgolj in predvsem vzgoja.

Mikrofon CIN CIN je še ena tistih zadev, ki bodo le še dodatno vzpodbudile otroško domišljijo, saj bo prav vsak otrok dobil priložnost, da kaj pove, zapoje, recitira oziroma se predstavi na kakršenkoli način.
Tak, kakršen je in tak, kakršne imamo vsi radi. Spontan, neposreden in iskren!
In ob vsem tem se bodo skozi celoten program zvrstile številne risarske in lutkovne delavnice, ki jih bodo vodili priznani in spoštovani pedagogi, katerim bodo ob otrocih lahko zaupali tudi njihovi starši.

Že omenjena značilnost in posebnost Festivala Sanje je tudi legendarni ljubljanski tramvaj. Govorimo o tramvajskem vozu št. 127, ki je še edini originalni ohranjeni primer nekdaj priljubljenega prevoznega sredstva.
Vsak, ki ga bo tramvaj pritegnil, bo lahko izvedel njegovo zgodovino, ga celo preizkusil (vozil tramvaj žal ne bo!) in si ogledal številne arhivske fotografije.
Za tiste najbolj radovedne bo na ogled tudi knjiga Tramvaj pripoveduje, ki je izšla ob stoletnici tramvaja.

In kaj še?! Najbrž še nimate dovolj...
Ob tem pestrem dogajanju za mlade vseh starosti bo v parku Zvezda postavljena knjigarna z izbranimi odličnimi izdajami knjig, zvočnih knjig in številnih CD-jev, ki so v preteklih šestih letih izšle pod okriljem Založbe Sanje. Knjigarno boste našli skrito pod imenom Tramvaj Sanjalnica?

Še namig, kaj vse boste lahko našli v tej čudoviti knjigarni - zgoščenke Frana Milčinskega - Ježka, Duše Počkaj ter pravkar izdani in kot žemljice sveži zgoščenki Aleša Hadalina Kako lepo je in Uršule Ramoveš Na sunčn dan sm se beciklam pelu.

Ob tem vam bodo na voljo tudi zvočne knjige Janeza Menarta, interpretacija Levstikovega Martina Krpana v izvedbi nepozabnega Staneta Severja, pa Poezije Franceta Prešerna v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku, ki so ga peli in interpretirali umetniki svetovnega slovesa.

Toliko? sedaj veste skoraj vse.
Festival Sanje 2003 se v parku Zvezda začne v torek, 5. avgusta ob dvajseti uri zvečer, pol ure kasneje pa bo oder zasedla Bogdana Herman z interpretacijami protestniških pesmi iz 60-ih let in slovenskimi vojaškimi ljudskimi pesmimi.

Naj ponovim še enkrat: vse prireditve so brezplačne, žal pa v primeru slabega vremena odpadejo. Zaželimo si nadaljevanje lepega in toplega poletnega vremena, da bomo ponoči lepše sanjali.

Vljudno vabljeni!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Festival Sanje - thumbnail

Festival Sanje