v rubriki dogodki:
.. / / / 25.04.2009 13:55

Black Dice & Zircus v Ljubljani

Iztek aprila bo subverzivno intriganten. Svoje adute bodo z ponedeljkovim nastopom (25. april) v Menzi pri koritu, tod prvikrat izpostavili Black Dice, brooklynski tercet, ki je specializiran za področje noise in eksperimentalnega rocka, vendar pa je skupino sila težko žanrsko postrojiti. Štejejo namreč za bend, ki ne more (ob)stati na mestu, temveč se venomer poslužuje novih in novih zvijač oz. zvočnih izpeljav.

Ob nastanku pred dobrimi desetimi leti so se Black Dice oprijeli krčevitega thrasha, ki je postopoma prehajal v minimalistično in repetitivno formo, vse bolj podvrženo sintetizatorskim vzgibom. Po selitvi v newyorški kreativni pisker se zbližajo s sopotniki raziskovalci zvočnih pokrajin Animal Collective, skupaj nastopajo in objavljajo nosilce zvoka v hišni založbi Paw Tracks. V letu 2004 je zasedbo zapustil bobnar Hisham Bharoocha (Lightning Bolt, Soft Circle), tako je sedanja trojka začela prakticirati krajše ter slušno nekoliko manj abrazivne pesmi. V zadnjih letih so kockarji odločno stopili na elektronsko dimenzionirane tirnice, predlanski album Load Blown je bil že skorajda povsem IDM-ovsko uglašen, deloma pa navdahnjen pri zgodnjih angleških industrijalcih Throbbing Gristle ali Cabaret Voltaire. Tovrstna glasba sicer ni več tako izzivalna, a se zmerom premore dovolj močan naboj kontroverznosti in bizarnosti. Podobno velja za zelo kičaste naslovnice, ki jih vselej oblikujejo kar sami.

ZircuS so še en trojček je v igri, tokrat gre za podmladek s Koroške. Nikakor se ne omejujejo z glasbenimi zvrstmi, ampak z muziciranjem raje svobodomiselno razvajajo naša čutila, vsaj tako pravijo sami. Po mnenju Zircus obstajata samo dve vrsti glasbe - v katero polovico vtaknemo njih, bomo presodili na soočenju.

Vstopnina: 10€

Za Menzo pri koritu

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Koncertni plakat - thumbnail

Koncertni plakat