v rubriki dogodki:
.. / / / 27.10.2004

Finale Klubskega maratona 2004 na Metelkovi

Tudi letos se pod taktirko Radia Študent odvija Klubski maraton, turneja manj znanih slovenskih "alternativnih" skupin/izvajalcev. Turneja se je začela 24. septembra in traja do 30. oktobra. Na Metelkovi pa bo 5. novembra finale Klubskega maratona.

Po zaključku uspešnih koncertov po celi Sloveniji, se šest nadobudnih tekmecev vrača v slovensko prestolnico na zadnji "mnogoboj".

Primorsko čast bodo branili hardcorovci z imenom Elodea. Salamandra Salamandra že z zanimivim imenom pritegne v še bolj ekstravagano glasbo, ki se zdi kot improvizacija, a se obenem zlije v nekakšno celoto, ki se sprva zdi kot neposlušljivo žaganje in udarjanje po inštrumentih, na koncu pa z eksperimentiranjem dobimo komada z naslovom Salvia Zel in Popotresni val. Kratko, a avanturistično popotovanje v drugačen svet live inštrumentov.

Z mešanico garažnega punka in rock'n'rolla se bo predstavila skupina Thunderbabies, ki že s svojim imenom pove, da je razmeroma mlada, a razvita in udarna.

Z energičnim rokenrollom pa pride na odre Muškat Hamburg. Skupina, ki se je ustalila lani, člani pa so že prej ustvarjali pod okriljem drugih skupin. S hudomušnimi besedili in kvalitetno spremljavo se vsekakor uvrstijo med druge finaliste.

Nenazadnje pa še dve skupini iz prekmurskih krajev. Sphericube nas popeljejo v samosvoje post rockovske vode z melanholičnim pridihom in dobrim vokalom. Vključno s pevcem spominjajo na svetovne zvezde Radiohead.

Kot zadnjega pa predstavljam Kleemarja. Zakaj kot zadnjega? Kleemar namreč od vseh še najbolj izstopa. Ne igra rock'n'rolla, niti punka, temveč njegovo glasbo istovetijo z intelegentno plesno muziko. Je edini, ki je na Klubski maraton pripeljal elektronsko glasbo. V svoji glasbi prepleta live kitare, bobne s potrockovskimi elementi, vokali in sampli iz filmov ter organskimi zvoki, ki jih ustvarja množica njegovih sintetizatorjev. Ob poslušanju njegove glasbe človek zaplava v čisto svoj svet in pozabi na okolico. Na live koncertih njegove zvoki postanejo živi s pomočjo basista Psycho-pathov, bobnarja Sphericubeov in kitarista Manulov.

Tisti, ki jih že poznate se pripravite na nor večer z vašimi favoriti, ostali pa na novo izkušnjo z različnimi stili. Prepričana sem, da se bo vsak od vas vrnil domov z novimi občutki in vedenjem, da tudi slovenci za kulisami ustvarjajo odlično muziko.

Kje: Metelkova mesto
Kdaj: 5. 11. 2004

V primeru pa, da jih zamudite, bodo vsi skupaj igrali tudi v Celovcu, 12.11., ter v Zagrebu, 18.11..

Več o njih: Tukajle