v rubriki dogodki:
.. / / / 21.11.2001

Gala Hala (Metelkova): New York Ska Jazz Ensemble

V nedeljo, 25. novembra bo v Gali Hali na Metelkovi v Ljubljani gostovala skupina New York Ska Jazz Ensemble, ki je v isti dvorani že bila videna pred dobrim letom. Skupina New York Ska Jazz Ensemble je nastala v začetku devetdesetih, odločena nadaljevati in ohranjati pristne jamajske zvoke - ska, rock steady in reggae. Prvotni člani so se zbrali iz nekaterih odličnih tovrstnih skupin kot so The Toasters, The Scofflaws in The Skatelites.

Po vzoru The Skatelites so svojo glasbo ovili v tančice jazza in ji obenem vtisnili svoj lasten razpoznaven slog. Že na samem začetku svoje poti so New York Ska Jazz Ensemble privabili večtisočglavo občinstvo in navdušili. Nič čudnega, saj so njihovi koncerti pravi izlivi energije in strasti, zlitja energičnih jamajskih ritmov in pretresljivih jazzovskih izpovedi.

Zato New York Ska Jazz Ensemble povsem upravičeno veljajo za enega najboljših sodobnih ska bendov, ki ohranja tradicijo tega avtohtonega jamajskega zvoka. Zasedba benda se je z leti sicer nekoliko spremenila, vendar pa ustanovno jedro skupine ostaja isto. To sta imenitni saxofonist in flavtist "Rock Steady" Freddy Reiter in bobnar Jonathan Mccain, ki tvorita gonilno silo.

Trenutno jima pomagajo se kitarist Andy Stack, klaviaturist Peter Truffa, pozavnist Mark Paquin in basist Chris Weiger. New York Ska Jazz Ensemble so pri nas pred dobrim letom ze nastopili v nabito polni Gala hali na Metelkovi. Tokrat se zopet vračajo in glede na to, kar so pokazali na prejsnjem koncertu, se nam ponovno obeta prvo razredni plesni večer.

Skupina The Lucky Cupids je bila ustanovljena leta 1994, vendar je od originalne zasedbe ostal le ustanovitelj benda, pevec in kitarist Andrej Rudolf. ...danes skupino tvorijo še: Grega Zamljen Usenik - bobni; Aleš Kolar - kontrabas; Matevž Carnelutti - solo kitara. Zvrst, ki jo igrajo, je nekakšen neo rockabilly z divjim prizvokom 50-tih let, spogledovanje s surf glasbo, swingom, hitrim rhythm and bluesom, del country and western stila,...

So prvaki slovenskega rockabillya, v tujini jih označujejo za prvi pravi balkanski rockabilly band, ki je izdal ploščo (Pride dan, NIKA Records). Promocija v tujini: za distribucijo je poskrbela založba Nervous Records iz Londona in sodelovanje z Rockabilly Hall of Fame, prav tako iz Londona."

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

NYSJE - thumbnail

NYSJE