v rubriki dogodki:
.. / / / 31.10.2004

Gluecifer v Ljubljani

Gluecifer, ki se bodo 17.11., zglasili v Orto baru v Ljubljani, je eden najpomembnejših bendov, kar jih je dal norveški rock, pa tudi eden glavnih razlogov, da ni treba sklanjati glave v sramu, ker si Norvežan.

Konec tako imenovane "zlate dobe" norveške glasbe nas je konec 90-ih pustil v družbi nekaj OK bendov in nekaj veličastnih starih mož z umikajočim se lasiščem,ki so postajali grozljivo nepomembni. Iz te puščave je kot strela z jasnega udarila peteroglava pošast z imenom Gluecifer, in to s svojim sedaj že legendarnim prvim singlom "God's Chosen Dealer".

To se je zgodilo v letu 1995, in danes, po vrsti razprodanih koncertov in visoko uvrščenih albumov so Gluecifer - skupaj s The Hives, Hellacopters in Turbonegro še vedno udarna (skandinavska) konica v imenu rocka zelo potrebna antiteza introventiranemu indie drkanju, topoumno dolgočasni samo-zagledanosti, jamrajočim tipom z akustičnimi kitarami, možgansko mrtvemu R&B-ju in ostalalemu sranju, ki nam kar naprej teži.

Poleg kupa singlov pri kupu založb je Glueciferju prva dva albuma izdala švedska založba White Jazz - to sta bila albuma Ride the Tiger (97) in Soaring with Eeagles at Night to Rise with the Pigs in the Morning(98); slednji je navdušil evropsko kritiko. Poleti l.99 so Gluecifer trijumfirali na velikem odru največjega skandinavskega festivala Roskilde, kasneje isto poletje pa so nastopili v Austinu ,Texas tako uspešno, da jih je povabila k sodelovanju legendarna ameriška založba SUB POP( Nirvana itd.). Nato jih je na ameriško turnejo povabil sam Lemmy Kilminster od Motorheadov. Tretji album Tender is the Savage je pri SubPop izšel poleti l.2000.

Predzadnji album Basment Apes je tako l.2002 izšel pri založbi Epic v Skandinaviji in pri nemški SPV za ostali svet. To je imelo za posledico izjemno prodajo doma (zlata plošča), in zelo dobre številke v tujini. V začetku letošnjega leta pa so izdali svoj zadnji album Automatic Thrills, za katerega so že posneli vrsto videov; nato je sledila množica koncertov in festivalov, ter sedaj že evropska turneja. V okviru katere premierno prihajajo v Slovenijo.

 - thumbnail