v rubriki dogodki:
.. / / / 03.11.2000

HIM (His Infernal Majesty) v Hali Tivoli

12. novembra lahko v Hali Tivoli pričakujemo finsko skupino HIM, ki je v zadnjem času kraljevala na raznih lestvicah in na MTV-ju, predvsem po zaslugi dveh komadov in sicer Poison Girl ter Join Me (In Death). Gostje bodo ljubljanski Niowt, ki imajo za seboj kar nekaj uspehov tudi (predvsem) izven naših meja.

Finci, ki sicer, po besedah njihovega pevca Ville Vala, od glasbenikov najbolj občudujejo Robbieja Williamsa, igrajo zvrst glasbe, ki se spogleduje s pop rockom, s čustvenimi, ljubezen opevajočimi besedili z bivanjsko problematiko, v katerih se obvezno pojavlja številka 666 (katero imajo drugače za privzeto Satanovi častilci). Za nameček pa fantje še namečejo nekaj kitarskih riffov in uspeh je zagotovljen. Nežna dekliška srca tako komercialno usmerjenih deklic (pojav HIM na novi Atlantis kompilaciji, zatorej ni nič presenetljivega) kot tudi malce trše glasbe poslušajočih ljubiteljev glasbe, tako hitro podležejo glasbi, ki gre hitro v ušesa, nekateri pa so navdušeni tudi nad zapeljivim (??) pevcem Villeom, ki je med drugim tudi vodja bande.

Kot je zanimivo samo ime skupine, ki je v bistvu le kratica za His Infernal Majesty (kar je naziv za strica Satana), imajo tudi člani benda zelo poetična imena; Gas Lipstick je bobnar, Mige Amour pokriva bas; kitarist je Lily Lazer in pa Zoltan Pluto na klaviaturah. Od vseh je najbolj razvpit seveda pevec, ki je širnemu občinstvu znan predvsem po svojem make-upu in pa tatoojih, najdejo pa se tudi fani, ki trdijo da je Ville kot reinkarnacija Jima Morissona, oziroma ga primerjajo z mladim Davidom Bowiejem.

Ville je tudi avtor večine besedil, katera imajo veliko podlago baje še iz obdobja odraščanja, ko je očetu pomagal v njegovem sex shopu. Fant trdi, da se je že tedaj ukvarjal s problemi biti - ne biti, živeti-ljubiti-umreti itd. in da se torej zaveda temnih strani ljubezni in življenja samega, vendar kljub temu lahko o njih prepeva tako, da se nam zazdijo lepe in preproste.

HIM so se formirali na Finskem, v glavnem mestu Helsinki, kjer so novembra 1997 izdali tudi svoj prvi CD z naslovom Greatest Lovesongs Vol. 666. Zanj so dobili kup nagrad, od nagrade za najboljšega debitanta leta kot tudi za najboljše pesmi, se pravi sanjska zgodba o uspehu. Sproduciral jim ga je tipo imenovan Hiili, drugega pa so se raje odločili posneti v Angliji na prelomu tisočletja pod taktirko Johna Fryerja. S tega CD-ja so izdali tudi največje število singlov, od katerih so fani razgrabili predvsem tiste z zgoraj omenjenima skladbama. Singlica Join Me je postala platinasta v njihovi domovini in je tudi drugače med najbolje prodajanimi finskimi singli sploh.

Niowt bodo nastopili kot predskupina in sicer gre za slovenski rock bend iz Ljubljane, ki ima za seboj že kar nekaj koncertov pri nas in v tujini. Letos so nastopili na festivalu Beach Bum Rock v Benetkah, na Zabum Uno prav tako v Italiji, prav tako smo jih imeli priložnost slišati na Trnfestu in nekaterih drugih lokacijah po Sloveniji.

Bend sestavljajo štirje fantje (Peter Šenk - klaviature, Jernej Jurc - kitara, Bojan Brajkovič - bass, Boštjan Vajs - bobni) in pevka Mojca Krevel. Njihova prva plošča je bila izdana že leta 1997 pri nemški založbi Chrom Records in je dobila zelo pozitivne kritike.
Bend ima tudi svojo uradno stran na www.niowt.com, kjer si lahko ogledate datume nastopov, nekaj o zgodovini in članih banda, pač vse, kar lahko zanima (potencialnega) fana.

Novembra torej pričakujemo glasen in udaren koncert, za katerega naj nam ne bi smelo biti žal ne denarja ne obiska, kljub ne ravno nizki ceni vstopnice.

Eva Vihar - avatar

Eva Vihar

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 1 člankov.