v rubriki dogodki:
.. / / / 29.02.2004

Legendarni Kraftwerk v ljubljanskih Križankah

Skupina Kraftwerk je postavila temelje avantagardni elektronski glasbi s svojim značilnim industrijskim zvokom, predvsem pa s svojo nekonvencionalno podobo in misterioznim prizvokom se bo 24. maja predstavila v ljublajnskih Križankah. Z leta 1974 izdanim albumom so postali elektro klasika, ki je imela pomemben vpliv na več elektro izvajalcev.

Organizator koncerta, gospod Igor Vidmar, je nad novačenjem Škuc Ropota iskreno navdušen; "Bilo je dolgo, a gotovo; vera je bila neomajna ...To bo šele resničen trenutek vstopa v Evropo- vsaj tistih, ki bodo tam." Novica o prihajajočem koncertu, ki je bila objavljena v Delovi prilogi Deloskop, je najbrž navdušila še mnoge druge, ki se zavedajo veličine elektro velikanov.

Začetek skupine Kraftwerk (nem. Električna centrala) sega v sredino 60.-tih let prejšnjega stoletja in se naslanja na umetniške avantgarde dvajsetih let prejšnjega stoletja, ki so temeljile na nekonvencionalnem izrazu, preseganju družbenih mej in predvsem šokiranju s pomočjo novih znanstvenih izumov in njihovega poveličevanja.

Ralf Huetter in Florian Schneider Esleben sta si najprej krajšala čas z obiskovanjem elektro seans nemških pionirjev, ki sta jih podkrepila z jemanjem tedaj popularne droge LSD. Njun boemski značaj večnih odpadnikov in čudakov sta najprej blagoslovila z nastopi v umetniških galerijah in otvoritvenih razstavah, kjer se je zbirala podobno misleča mladež.

V malem improviziranem studiu, ki sta ga imenovala Kling Klang je nastajal material za prvi album Autobahn. Namen je bil obeležiti čas po 2. svetovni vojni s poklonom državnim avtocestam, ki so bile zapuščina nemškega rajha. Prvotna ideja je bila snemanje Volkswagnov, ki so drveli mimo, vendar so bile snemalne naprave še premalo občutljive in zvok je bilo potrebno generirati umetno.

Zvok se je moduliral s tako imenovanim Dopplerjevim efektom, ki ustvarja iluzijo približevanja in oddaljevanja zvokov in šumov. Plošča Autobahn je pridobila pozornost svetovne javnosti s svojim nenavadnim glasbenim pristopom. Ustvarjalca sta še naprej ustvarjala v malem studiu Kling Klang, ki je bil nedostopen za založbe in oči javnosti. Naslednje plošče Kraftwerk 2, Ralf und Florian sta ustvarjala poljubno dolgo in popolnoma samovoljno. V medijih nista dajala izjav in tako ohranjala imidž hladne nedostopnosti.

Kasneje dobi Kraftwerk še dva podporna člana, ki sta po dolgem času iskanja tako telesno kot ideološko ustrezala glasbeno- umetniškemu konceptu avantgardne elektro skupine. Plošče Die Mensch Machine, Radio Activity in Trans Europe Exspress so še utrdile imidž človeka stroja, ki je v umetniškem in glasbenem izrazu začel nadomeščati klasični akustični izraz ter se hranil z rusko avantgardo umetniškega konstruktivizma, ki je videl vizijo v povezovanu človeka z napredno tehnologijo.

Das Model iz leta 1982 je skočil na vrhove lestvic v Veliki Britaniji in se je tudi v splošne prevladujočem mnenju najbolje usidral v mainstream okus, saj je pozneje doživel še mnogo priredb. Zaradi velikega uspeha prav tako nemške elektro zasedbe Tangerine Dream so prodrli tudi v Združene države Amerike, kjer so jim glasbeni kritiki kmalu pripeli priponko Krautrock (Zeljnati rock), ki se še vedno pojavlja v besednjaku raznih glasbenih snobov in označuje značilen nemški elektro zvok z monotonimi industrijskimi linijami od sedemdesetih let dalje.

Kljub velikemu uspehu Kraftwerk niso nikoli podlegli mainstreamu, njihov veliki oboževalec, David Bowie, jih je v svojem Berlinskem obdobju snubil za predskupino, vendar niso padli na finto. Namesto ja so rekli ne in še naprej gradili svojevrsten avandgarden imidž, pred časom so celo oznanili, da bodo njihova telesa na nastopih nadomeščali roboti z njihovim telesnim izgledom, sami pa bodo neomejeno ustvarjali v malem studiu Kling Klang.

Glasbeni kritiki pripisujejo Kraftwerkom zaslugo za nastanek mnogih elektro skupin od Depeche Mode, Human League pa vse do nastanka novih glasbenih zvrsti, kakor je detroitski techno in chikaški house. Iz naših logov jih najbolj čislajo in poveličujejo Laibach.

V plečnikovih Križankah se bodo predstavili z novo ploščo Tour De France in ostalimi legendarnimi komadi.

Več info na:
www.tehnopop.com.br,
www.kraftwerk.com

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Kraftwerk - thumbnail

Kraftwerk