v rubriki dogodki:
.. / / / 17.12.2002

Katalena ter njene (Z)godbe

V sredo, 18.12. se bo v KUDu France Prešeren zgodila promocija debitantske plošče skupine Katalena. Plošča nosi naslov (Z)godbe, na policah trgovin pa je že od začetka decembra. Koncert skupine se bo začel ob 22. uri, vstopnina pa znaša 1000 SIT (oz. 800 za študente).

O skupini

Zacetek zasedbe Katalena je bil precej nakljucen. Skupina glasbenikov iz razlicnih glasbenih okolij se je poleti 2001 zbrala v belokranjski vasici Crmosnjice, kjer je teden dni preigravala razlicne ljudske napeve, povecini odkrite na posnetkih arhiva Glasbeno-narodopisnega instituta.Podobnih poskusov na slovenskih tleh ni veliko, zato so bili rezultati pozitivno presenecenje - nastala je prav posebna mesanica ritmov, temperamenta, starega z novim.

V njihovi glasbi se tako prepletajo ozivljeno ljudsko izrocilo, rock in folk ritmi, cutiti je pridih jazza, skratka dovoljeno je vse. Kljub temu, da naj bi slo le za enkraten projekt, se je skupina razvila v stalno zasedbo, ki je kmalu tudi opozorila nase.Obcinstvu so se prvic predstavili decembra lani na Novem novem rocku, v zacetku leta (januar 2002) pa so s prvim samostojnim koncertom navdusili publiko v polnem KUD-u France Preseren.

Po uspesno prebitem ledu se je skupina se veckrat predstavila obcinstvu po vsej Sloveniji. Poleg samostojnih koncertov je zasedba nastopila tudi v sklopu vec festivalov: Lent (Maribor), Trnfest (Ljubljana), Mediteran Fest (Izola), Kunigunda (Velenje) in Mladost v prastarem mestu (Ptuj). Da njihove glasbe in energicnega nastopa niso dobro sprejeli le obiskovalci koncertov temvec tudi glasbeni kritiki,
dokazujeta dve nominaciji na letosnjem izboru za glasbeno nagrado Bumerang (nominacija za Vzig in Inovacijo leta).

Poleti se je skupina odpravila v studio, kjer je pripravljala svoj prvenec, posnet pa je bil tudi videospot za pesem Da göra ta skarbinina (rezija: Hanna A. W. Slak). Prihodnje leto se bo Katalena posvetila promociji albuma (Z)godbe, nacrtujejo pa tudi prve nastope v tujini.

O albumu
Po letu dni delovanja je Katalena v zacetku decembra izdala svoj prvenec (Z)godbe. Na njem je zbranih 14 pesmi iz razlicnih glasbenih okolij (Rezija, Istra, Bela krajina, Stajerska, Prekmurje, Porabje itd.). Album je bil posnet v studiu 26 Radia Slovenija za Zalozbo kaset in plosc s producentom Janezom Krizajem. Na plosci sta tudi dva posnetka v zivo; gre za skladbi Katalena in Ptujska grajska muzika. Ta posnetka sta nastala na delavnici v Crmosnjicah. Pri skladbi Ptujska grajska muzika je sodelovala tudi celistka Spela Avsec. Album je na policah glasbenih trgovin od zacetka decembra.

Clani

VESNA ZORNIK - vokal
POLONA JANEZIC - klaviature
TIBOR MIHELIC - bas kitara, tolkala
BOSTJAN NARAT - kitara, mandolina, spremljevalni vokal
ROBERT REBOLJ - bobni, tolkala
BOSTJAN GOMBAC - klarinet, flavte, tolkala, spremljevalni vokali

Vesna Katalena - thumbnail

Vesna Katalena