v rubriki dogodki:
.. / / / 16.01.2002

Kiberpipa: Predavanje o kriptografiij

Koncept kriptografije z javnimi ključi je bil prvič predstavljen leta 1976. V kriptosistemih z javnimi ključi se je izkazala uporabnost problema diskretnega algoritma. Vlada Združeni držav Amerike je na osnovi te metode razvila algoritem za digitalni podpis, ki je osnova računalniške varnosti.

Eliptične krivulje, ki so jih v začetku študirali zgolj iz teoretičnih razlogov, so se začele nedavno uporabljati pri algoritmih za faktorizacijo števil, dokazovanju nerazcepnosti števil in v kriptosistemih z javnimi ključi. Eliptični kriptosistemi so varianta ElGamalovih kriptosistemov in med shemami z javnimi ključi nudijo največjo varnost glede na dolžino ključev. Zato omogočajo veliko učinkovitost programov in računalniške opreme, relativno majhne ključe ter s tem tudi krajše digitalne podpise in certifikate. Vključeni so v številne standarde, npr. IEEE P1363 in ATM.

Predavatelj g. Aleksandar Jurišič je študiral matematiko, teoretično smer, na Fakulteti za matematiko, v Ljubljani. 1987. leta je diplomiral in bil sprejet med mlade raziskovalce. Obenem je vodil eno leto vaje na Biotehniški fakulteti, pri prof. dr.Cedilniku. Po letu dni magistrskega študija na domači univerzi je 1988. leta odšel nadaljevat študij v Kanado, Department of Combinatorics and Optimization, University of Waterloo. 1990. leta je magistriral, 1995. pa doktoriral. Opravil je dvoletni NSERC postdoc na istem oddelku in v podjetju Certicom Corp., Kanada.

Jurišič je vodil tim, ki je sprogramiral aritmetiko končnih obsegov ter eliptičnih krivulj za modul od produkta Security Builder (orodja za kriptosistem z eliptičnimi krivuljami, (glej http://www.certicom.ca), ki je trenutno najhitrejši program za protokole z eliptičnimi krivuljami na svetu, in je postavil Certicom Corp. na vodilno mesto na tem področju. Leta 1998 je prevzel mesto učitelja matematike na Politehniki Nova Gorica, leta 2001 pa postal še vodja Centra za kriptografijo in računalniško varnost. Hkrati je tudi raziskovalec na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko.

Predavanje se bo dogodilo 16.1.2002 ob 18:00 uri v prostorih Kiberpipe.

Za Kiberpipo

Cyberpipe.org - thumbnail

Cyberpipe.org