v rubriki dogodki:
.. / / / 23.09.2002

Klubski maraton 02

Po uspešno izvedenem 1. Klubskem maratonu, se je Radio Študent ob podpori Ministrstva za kulturo in v sodelovanju z 18 mladinskimi klubi, kulturnimi centri in društvi odločil zagnati Klubski maraton 02.

Po uspešno izvedenem 1. Klubskem maratonu, se je Radio Študent ob podpori Ministrstva za kulturo in v sodelovanju z 18 mladinskimi klubi, kulturnimi centri in društvi odločil zagnati Klubski maraton 02.

Klubski maraton je projekt, s katerim želimo spodbuditi in povezati domačo klubsko aktivnost, hkrati pa omogočiti manj izkušenim, a obetajočim glasbenim izvajalcem kontinuirano koncertno izkušnjo.

Žirija Radia Študent je izmed 49 prijavljenih izbrala 8 glasbenih skupin, ki bodo poldrugi mesec križarile po koncertnih prizoriščih po vsej Sloveniji. Nizki start Klubskega maratona 02 bo 27. 9. 2002, visoki cilj pa 8. 11. 2002 v AKC Metelkova mesto.

CANCEL

Damir Babič: bas
Sašo Pušnik: bobni
Gašper Škulj: vokal
Jernej Demšar: kitara

Ljubljanska skupina Cancel je že od svojih začetkov leta 1998 ena izmed vodilnih slovenskih posadk na križarjenju med urbanimi zvoki hip hopa in metala. V prvotni posadki treh instrumentalistov in treh vokalistov so si oder delili skupaj s Public Enemy (Hala Tivoli, 1999) ter z Voodoo Popeyem (K4, 1999), sami pa osvojili oder in publiko Trnfesta ter ujeli Bumerang 2000 za novince leta. V vmesnem obdobju je njihov mikrofon postajal vse bolj osamljenleta 2002 pa so Cancel stopili na plano z novim vokalistom in novimi materiali - z našpičenimi socialno kritičnimi besedili dokazujejo, da je lahko slovenščina še kako ostra in učinkovita, zrelo instrumentacijo, ki spretno krmari med umirjenim hip hopom in razdraženim metalom, pa še dodatno brusi odlična produkcija Petra Penka. Artikulirana in kontrolirana urbana nervoza z razlogom!

DECA DEBILANE

666: bobni, sintesajzer
Hruky: kitara, sintesajzer

Deca debilane so slaba vest slovenske pop produkcije in pljunek v oči samovšečnosti urbane prestolnice že vrsto let. Iz brezna untergruntnih muzik in klubskih dogajanj ustvarjajo z zanosom po eksperimentu in z bolečo provokacijo prežvečeno glasbo nedefiniranega karakterja, ki vzbuja in ljubi sodobni ritual ter na radikalen način preko mesnatosti rehabilitira utajeni um. Temačen, srhljiv, hrupen ambient kot pogrom sodobnega new agea.

GDO?

Jernej Pavšek: vokal
Damjan Jagar: bobni
Robi Šuštar: bas
Marko Pavlovič: kitara

Gdo? Kvartet iz Zagorja, ki je koncertno kariero začel z otvoritvijo prvega Zgaga festivala leta 1997, začetni punk rock pa je bend skozi čas čedalje bolj razgrajeval in plemenitil s ska, reggae in hardcore prvinami. Skozi socialno angažirana besedila skušajo GDO? na nevsiljiv in duhovit način opozarjati na anomalije v družbeni okolici. Te anomalije člani benda aktivno popravljajo tudi preko KUD-a Knap, kjer sodelujejo pri organiziranju koncertov, delavnic in pri drugih oblikah mladinske kulturne akcije. GDO? Glasba Družbeno Ozaveščenih

TENACIOUS ZHGANTSI

Šepc: deep sounds
Profesor Abronzious: bas
Teglacious: beat

Tenacious Zhgantsi (po domače: Žilavi žganci) so iz stranskega projekta brežiških grindcore veteranov Dickless Tracy s prihodom vokalista prerasli v bend in v enem letu obstoja uspeli posneti prvenec z naslovom Zhgantsicide. Žgejo zloglasno, zlohitro in zlohrupno muziko. S humorno distanco jim je uspelo odkriti in osvojiti stične točke med ekstremnimi oblikami težkega metala, hardcora in jazza. V slovenskem okolju opravljajo podobno razsvetljevanje, kakršno na globalnem nivoju prakticira Mike Patton in varovanci njegove založbe Ipecac.

KRAMFID

Ratko: kitara, vokal
Vasja: bobni
Piko: bas

Kar štiri leta je trajalo, da so se Kramfid iz podzemlja prikazali na plan ter začeli nastopati. Skupaj so skoraj devet let, vmes pa se je menjavala posadka, muzika, snemale so se plošče. Po principu naredi sam so si v svojem prostoru za vaje uredili studio, kjer so poleg njihovih nastali še posnetki drugih bendov (Pacienti sobe 913, Aktivna propaganda). Izdali so štiri cedejke, odigrali dve turneji po tujini (zadnjo po Nemčiji skupaj z Ruins Matador), v zadnjem času pa vedno več nastopajo tudi po slovenskih klubih. S težkimi kitarskimi rifi, težnjo po piljenju stroge kompozicije, a obenem nadzorovanimi kaotičnimi ritmičnimi izbruhi se Kramfid veš čas gibljejo na meji med všečnostjo in tesnobo. Alice v čudežni deželi rocka.

www.kramfid.org

MELODROM

Mina Špiler: vokal
Matevž Kolenc: kitara, MC 303
Polona Janežič: klaviature
Miha Žargi: bas
Matej Nolda: bobni

Ljubljanska zasedba Melodrom izkazuje veliko občutka za povezovanje glasbenega in vizualnega ustvarjanja že od svojih začetkov leta 1999, ko je v studiu Kif Kif posnela nekaj skladb za kratki film Jurija Medena. Sledila so različna sodelovanja in ustvarjanje glasbe za gledališke in plesne predstave, živa spremljanja odrskih predstav (glasba za gledališko predstavo Zvitorepka Aleša Korpiča, plesne predstave Križ na gori, Čečečeče bula in Razobraz Bare Kolenc), ter samostojne odrske akcije. Odmeven medijski uspeh je doživela njihova skladba Extemporary ending, ki je dosegla četrto mesto na listi Top singlov ex-yu produkcije leta 2001 po izboru sodelavcev in poslušalcev interaktivnega, večino ex-yu prostora pokrivajočega radijskega programa Crossradio. Senzibilna in kreativna trip hop melodrama zasedbe Melodrom je torej že začela siliti izven domačih meja!

Ruins Matador

Žiga Predan: kitara, bas, vokal
Peter Ličen: bobni
gostje

Specifična zvočna podoba Ruins Matador izhaja iz tradicije novega vala, a vztrajno gradi na samosvojem glasbenem izrazu, ki pravzaprav s predalčkanjem kakršne koli vrste niti noče imeti opravka. Melanholični temačni rock se še posebej na živih nastopih udejani v čvrsto strukturirano celoto in utrjuje podobo zrelega koncertnega benda. Zasedba v različnih postavah deluje dobra tri leta, muzika pa je dostopna na štirih demo cedejih. Ruins Matador imajo za sabo nekaj koncertov po slovenskih klubih in lepo število nastopov po tujini (Avstrija, Nemčija, Grčija).

www.ruinsmatador.com

VALTERAP & DJ NINJA

Valterap: MC
DJ Ninja: DJ

"Delam to stvar že kar en par let, hodim svojo pot z vso močjo besed.
Jaz predstavljam nov rod, ker mam drugačen pogled na ta svet,
moja smer je zahod, zdaj pa probaj razumet.
Solkan sem kjer sem, in je prou, da se sliši dober flow v tej nori hiši, da se zruši slika raperja debila..." Valterap

Valterap, prostodušni MC iz Solkana, je skupaj z goriškim sodrugom Kingom začel rušiti sliko reperja debila že na Radyoyovi kompilaciji Pet minut slave, od takrat pa je v prostem slogu popestril še marsikatero hip hop zborovanje. Ljubljanska DJ Ninja se je z neumornim sukanjem na večini večjih slovenskih hip hop prireditvah uveljavila kot prva in edina domača hip hop dama. Mešani tandem MC-ja in didžejke v prostem slogu suka plošče, stresa rime in na spontan način dela koncertno akcijo ter interakcijo.

Turneja bo potekala :

petek 27. 9.
- MC Velenje: Kramfid, Melodrom
- Izbruh Kranj/: Tenacious Zhgantsi + GDO?

sobota 28. 9.
- MKK Črnomelj: Cancel + Valterap
- Rov Železniki: Ruins Matador + Deca Debilane

petek 4. 10.
- MKNŽ Ilirska Bistrica: Cancel + Valterap
- Zakon Vrhnika: Kramfid + Melodrom

sobota 5. 10.
- Podlaga Sežana: Tenacious Zhgantsi + GDO?
- Hiša kulture Pivka: Ruins Matador +
Deca Debilane

petek 11. 10.
- MC Velenje: Cancel + Valterap
- Unterhund Ormož: Kramfid

sobota 12. 10.
- MKC Koper: Ruins Matador + Deca Debilane
- Pr'Gabrijelu Cerkno: Melodrom
- Pekarna Maribor: Cancel + Valterap
- MIKK Murska Sobota: Tenacious Zhgantsi + GDO?

petek 18. 10.
- Zakon Vrhnika: Ruins Matador + Deca Debilane
- Unterhund Ormož: Tenacious Zhgantsi + GDO?

sobota 19. 10.
- Swenak Idrija:Cancel + Valterap
- Pekarna Maribor: Kramfid + Melodrom

petek 25. 10.
MKC Koper: Tenacious Zhgantsi + GDO?
Rdeča ostriga Škofja Loka: Kramfid + Melodrom
MC Brežice: Cancel + Valterap

sobota 26. 10.
MKK Črnomelj: Ruins Matador + Deca Debilane

petek 1. 11.
- MKNŽ Ilirska Bistrica: Tenacious Zhgantsi + GDO?

sobota 2. 11.
- MC Postojna: Kramfid + Melodrom
- MIKK Murska Sobota: Ruins Matador + Deca Debilane

FINALE
petek 8. 11. 2002
- Menza pri koritu, Metelkova Mesto, Ljubljana

več na straneh www.radiostudent.si/projekti/maraton

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

Klubski maraton - thumbnail

Klubski maraton