v rubriki dogodki:
.. / / / 07.06.2003

Lent 2003 je pred vrati

V mestu ob Dravi bomo od 20. junija do 5. julija lahko znova uživali v raznovrstnosti enajstega festivala Lent. Na Lentu številni obiskovalci lahko vsako leto znova občudujejo raznoliko festivalsko dogajanje, ki se zlije z mestom Maribor v eno samo, živahno dogajanje.

Tudi letos boste lahko na kar triindvajsetih različnih prizoriščih uživali v koncertih klasične, jazz, popularne in etno glasbe, prisluhnili boste lahko kantavtorjem in šansonom. Pa glasba sploh ni vse! Gledališke, plesne, dramske in lutkovne predstave, kreativne delavnice in športne prireditve - tudi to vas bo štirinajst dni vabilo na Lent.

V okviru festivala se bo odvijal mednarodni folklorni festival Folkart, predvsem ljubiteljem jazz glasbe je posvečen festival Jazzlent, ljubiteljem improvizacije in sproščenosti pa je namenjen festival uličnega gledališča. In kdo bo na odrih, kjer so nastopali že Ray Charles, B.B. King, James Brown, Jose Feliciano in drugi, kraljeval letos?!

Veliki plavajoči oder na reki Dravi

Gre osrednje festivalsko prizorišče, katerega avditorij sprejme 2000 gledalcev. Glavni oder gosti operne, baletne in večje gledališke predstave, koncerte klasične, popularne in etno glasbe, tradicionalni Splavarski krst ter mednarodni folklorni festival Folkart. Za večino prireditev na Glavnem odru je potrebno imeti Popotni list po Lentu (ki velja kot vstopnica za vse odre ves čas trajanja festivala) ali dnevno vstopnico.

Prav na tem odru si boste med drugimi lahko ogledali koncert popularnega Bajage z Instruktori, na odru se bodo predstavili Brazil tropical s plesno glasbeno predstavo, prisluhnili boste lahko koncertu Beograjske filharmonije, glasbenim skupinam iz Brazilije, Romunije in Nove Zelandije, uživali boste lahko v musicalu Lion King, na odru se bo predstavil tudi Pihalni orkester SVEA Zagorje, zadnji dan festivala pa se bo predstavil vojvodinski šarmer Đorđe Balašević.

Jazzlent

Festival Jazzlent je lansko leto gostoval na Rotovškem trgu, letos pa se bodo nastopajoči znova predstavljali za zidovi minoritskega samostana. Koncerti na Jazzlentu se pričenjajo ob 22.00 uri, za vstop je potrebno imeti Popotni list po Lentu (ki velja kot vstopnica za vse odre ves čas trajanja festivala).

Mirno lahko zapišemo, da boste imeli čast uživati v raznovrstni jazz glasbi, ki jo bodo predstavljale skupine in ansambli s celega sveta - od Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Švice, Nizozemske, Velike Britanije, ZDA, Kube, Senegala, Burkine Faso, Surinama, Danske, Nemčije in Malavija.

Oder Rotovž

Nahaja se streljaj od starega dravskega mosta, s svojim arkadnim dvoriščem in odlično akustiko pa ponuja odlične pogoje za zahtevnejše prireditve. Program na odru je dvojen: popoldanski program je namenjen otrokom, prireditve za otroke in mladino se pričenjajo ob 18.00 uri, vstop je neomejen. Otroci in mlajši bodo lahko uživali v številnih lutkovnih predstavah, otroških koncertih in delu Folkarta, ki je namenjen otrokom.

Večerni program pa zajema gledališke predstave (predvsem komedije) in predstave plesnih gledališč. Večerni program se pričenja ob 22.00 uri, zaradi omejenega števila mest v avditoriju je zanj potrebno imeti Popotni list po Lentu (ki velja kot vstopnica za vse odre ves čas trajanja festivala) in posebno vstopnico, ki vam bo zagotovila sedež na prireditvah.

Na odru si bo mogoče ogledati številne uspešnice zadnjih let - Sex, laži & štrudl, Jamski človek, Mišolovka, Butelj za večerjo, Juhica, Sen kresne noči, Kako se znebiti tujca? in številne druge, ob katerih se boste lahko nasmejali do solz.

Jurčkov oder

Ime nosi po dolgoletnem prijatelju Lenta Jurčku Lipušu, je najmanjši festivalski oder, ki je umeščen v ozko ulico in s svojo intimno atmosfero predstavlja čudovit ambient za kantavtorske koncerte. Koncerti se pričenjajo ob 20.00 uri, obisk je neomejen, spremljate pa jih lahko tudi izza mize katerega od številnih gostinskih lokalov v bližini odra.

Letos boste na Jurčkovem odru lahko med drugimi občudovali Andreja Šifrerja, Hansa Theessinka iz Nizozemske, Neco Falk, Zorana Predina, Vitalija Osmačka, Vlada Kreslina, skupino Mi2, zabavljača z umetniškima imenoma Slon in Sadež, Adija Smolarja in Tomaža Domicelja. Lahko bi dejali smetano smetane.

Večerov oder

Nahaja se le streljaj stran od svetovno najstarejše, štiristoletne lipe in je namenjen mlajšim obiskovalcem, ki se lahko tam naužijejo zvokov popularnih domačih in tujih rock ter pop zasedb. Koncerti se pričenjajo ob 21.30 uri, obisk koncertov pa je neomejen.

Prisluhnili boste lahko Big Foot Mami, D-Fact, Belfast Food iz Hrvaške, iz naše južne sosedske države prihajajo tudi Bare i plaćenici, Pips, Chips i Videoclips, Gustafi, Pozdrav Azri, zabavali vas bodo tudi Siti hlapci, Tabu, Moveknowledgment, Šank Rock, Alya, Elvis Jackson, iz Romunije bodo prišli Fanfare Ciocarlia (nekateri se jih bodo spomnili iz lanskega Trnfesta), iz Makedonije pride Kočani Orkestar, s skupino se bo predstavil Hans Theessink in še nekateri drugi nastopajoči.

Sodni stolp

Se nahaja tik ob mariborski tržnici, gre pa za ostanek obsežnega obzidja. Ozračju in vzdušju je prilagojen tudi program, ki zajema intimnejše koncerte, kot recimo koncerte šansonov ali manjših jazzovskih zasedb. Avditorij, urejen kot kavarnica, sprejme okoli sto poslušalcev, zato je za obiske koncertov potrebno imeti Popotni list po Lentu (ki velja kot vstopnica za vse odre ves čas trajanja festivala).

Med najbolj znanimi lahko opozorimo na nastope Jureta Ivanušiča, Nina Mureškiča, Katalene, zasedbe Terra Folk (ti so v Sodnem stolpu pred leti odigrali svoj koncert), nastopile pa bo še mnoge druge skupine iz Avstrije, Romunije, Norveške, Srbije in Črne Gore, ki vas bodo ravno tako razvnele in zazibale s svojo glasbo v povsem poletni ritem umirjenega življenja in užitkov.

Sinagoga

Mariborska sinagoga je s svojimi štirimi stoletji najstarejša ohranjenih židovska sinagoga v Evropi. S svojo izjemno akustiko predstavlja idealno prizorišče koncertov klasične glasbe (komornih), pa tudi kantavtorskih koncertov in koncertov šansonov.

Sinagoga je v okviru festivala Lent vsako leto tudi prizorišče Salona mariborskih glasbenih umetnikov, ki ponuja ciklus koncertov različnih zasedb v Mariboru in njegovi okolici delujočih glasbenikov. Koncerti se pričenjajo ob 19.30 uri. Za večino koncertov v Sinagogi je zaradi omejenega števila mest v avditoriju potrebno imeti Popotni list po Lentu.

Ob vsem tem je treba omeniti tudi ulična gledališča, otroške in mladinske delavnice ter športni Lent, ki se odvijajo na zelo različnih prizoriščih v Mariboru, od Grajskega trga, Glavnega trga, do Slovenske in Gosposke ulice.

Za podrobnejši spored obiščite odlično urejeno domačo stran Festivala Lent lent.slovenija.net, kjer boste našli točne datume, ure in ostale informacij v zvezi z vsemi prireditvami, ki so povezane s festivalom.

Vsem tistim, ki se boste odločili za obisk katerekoli prireditve pa želim obilo užitkov.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Festival Lent 2003 - thumbnail

Festival Lent 2003