v rubriki dogodki:
.. / / / 06.11.2004

LIFFe 04 je tu!

V sredo , 10. novembra se začne letošnji mednarodni ljubljanski filmski festival LIFFe 2004. Tule je še nekaj zadnjih podatkov in napotkov. Karte za predstave so že v predprodaji, do včeraj (4.11.2004) pa so jih prodali že več kot 10.000! Če ne želite v zadnjem hipu prilagojevati svojega idealnega programa realnim možnostim, je primeren čas za obisk blagajn LIFFe-a zdaj! Festivalski katalog bo izšel prihodnji teden, v Cankarjevem domu pa so vam že na voljo programske knjižice s seznamom filmov, s katerimi si lahko (če si že niste) pomagate v procesu odločanja o tem, katere projekcije boste obiskali.

Do torka, 9. novembra, si lahko vstopnice preskrbite pri festivalski blagajni v Prvem preddverju CD od 11. do 20. ure, na tejle spletni strani in po telefonu 01 24 17 300.

V redni prodaji od 10. do 24. novembra bodo vstopnice na voljo:
pri festivalski blagajni v Prvem preddverju CD od 11. ure do začetka zadnje projekcije,
v Kinu Komuna med tednom od 9. ure do začetka zadnje projekcije, ob sobotah in nedeljah uro pred prvo projekcijo in do začetka zadnje,
v Kinu Vič uro pred projekcijo,
v Kinodvoru uro pred prvo projekcijo do začetka zadnje, ter na zgornji povezavi.

SPREMLJEVALNI PROGRAM 15. LIFFe:

Od 13. do 23. 11., Dvorana E2, Cankarjev dom
PoEtika, filmska delavnica

PoEtika, logično nadaljevanje delavnic, ki so v zadnjih letih nastajale pod mentorstvom režiserja Janeza Lapajneta (Šelestenje), je filmska šola, ki se bo v svoji prvi izvedbi na 15. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu 2004 v obliki nekakšne jesenske filmske akademije posvečala problematiki režiranja igranega filma.

Slušatelji se bodo preizkusili v vodenju poklicnih igralcev mlajše generacije, ki so s svojimi vlogami že zaznamovali sodobni slovenski film. PoEtika zapolnjuje vrzel v izobraževanju režije igranega filma na Slovenskem in se loči od podobnih delavnic po tem, da daje prednost praktični izkušnji pred dolgoveznimi ter brezciljnimi razglabljanji o filmski umetnosti.

Na PoEtiki bodo v prihodnjih letih mentorsko sodelovali tudi uveljavljeni tuji režiserji. Praktični cilj letošnjega programa šole je oblikovanje krajših igranih celot po prizorih iz filmskih klasik. Slušatelji bodo spoznali celotni potek nastajanja filma - od priprav do zaključne montaže, na koncu pa bodo svoja dela predstavili javnosti.

Število udeležencev je omejeno, pred začetkom bo opravljena selekcija prijavljenih kandidatov. Dodatne informacije po pošti na temle naslovu.

22. 11. ob 18. uri v dvorana E2
Javna predstavitev rezultatov delavnice Poetika
Vstop bo prost.

11. 11. ob 20. uri, 12. ob 12. uri in 13. 11. ob 15.30. uri, Štihova dvorana
DemoKino - virtualna biopolitična agora avtorja Davida Grassija.

Antizabavni interaktivni film, ki se odvija glede na vaše odločitve

Demokino je virtualni parlament, ki z aktualnimi filmskimi prilikami ponuja volivcem (sodelujočim), da odločajo o tem, kar pravzaprav postaja paradoksalno bistvo sodobne politike: o vprašanjih življenja.

Projekt ne problematizira samo utopije sodobnega virtualnega foruma, ki naj bi odprl možnosti za bolj neposredno in vplivno sodelovanje, pač pa opozarja tudi na veliko globlji problem sodobne (tudi virtualne) demokracije.

Demokino tako s svojo reducirano narativnostjo - potekajočo skozi 'pro / contra' notranje dialoge protagonista, ki ga "volivci" glede na svoje odločitve parlamentarno vodijo po njegovem stanovanju - kaže, kako se te etične dileme sodobnega življenja znajdejo nenadoma v jedru naše politične participacije. (dr. Bojana Kunst)

12. novembra ob 20. uri, dvorana M1
Forum dokumentarnega filma

V organizaciji IDFA, Amsterdam
Predava: Jannie Longbroek
Jannie Langbroek je že dolga leta programska voditeljica na nizozemski televiziji VPRO; njena neomajna strast in ljubezen do kakovostnih dokumentarcev sta močno vplivali na dokumentarno ponudbo nizozemske nacionalne televizije.

Poleti 2004 je postala članica selektorske komisije in programskega odbora IDFA, Mednarodnega festivala dokumentarnega filma v Amsterdamu.

FESTIVALSKO DRUŽENJE

Vabimo vas, da zaživite s festivalom tudi pred, med in po filmskih predvajanjih.
Festivalska zbirališča, v katerih se bomo srečevali z gosti festivala, prijatelji in znanci ter v sproščenem klepetu izmenjevali filmske vtise, bodo:
FESTIVALSKA KAVARNA v Cankarjevem domu in FILMSKI BAR v preddverju Kinodvora, kjer se bomo družili in pogovarjali z gosti,
SALON MINIMAL na Mestnem trgu in KLUB DAKTARI na Krekovem trgu (klub se odpre vsak dan ob 18. uri), kjer se bomo družili potem, ko se koluti nehajo vrteti, ter KNJIGARNA VALE-NOVAK, kjer bomo prebirali filmsko literaturo.

Za LIFFe

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Super Size Me! (Foto Julie Soefer) - thumbnail

Super Size Me! (Foto Julie Soefer)