v rubriki dogodki:
.. / / / 14.03.2002

Macka B danes v Ljubljani

Danes ob 20.uri se bo za Bežigradom, v mali nogometni športni dvorani za Centralnim štadionom zgodil koncert razvpitega Macka B-ja, roots reggae-dub legende iz Velike Britanije. Tip pooseblja zgodbo o uspehu, njegovi koncerti pa slovijo po fatalni mešanici angažiranega reggae zvoka in hudomušnih dovtipov, ki jih ima stari maček polna usta.

Ko so ga imenovali še Christopher Anthony McFarlane, je fant že delal v lokalni tovarni, tako rekoč za trakom. Lumpen proletariat je izgubil službo, ko so tovarno zaprli in hop, usodi naproti. Najprej sodeluje s par Sound system čarovniki, vendar je še preveč plah, da bi se odločil za samostojno kariero.

Prelomnica je potovanje na Jamajko, obljubljeno deželo rastafarijancev in kanabotanikov. Tu tudi doživi razsvetljenje in zbere dovolj poguma, da se prijavi na natečaj, kjer izbirajo najboljšega Sound System operaterja, kjer, hudi konkurenci navkljub, zmaga!

Sound system, oz. zvočni sistem je ene vrste oblika javnega obveščanja in propagande pa tudi agitiranja, ki se rodi, kje drugje kot na Jamajki. Tehnični operaterji zvočnih sistemov ne nudijo le glasbe, ampak tudi ozaveščajo ljudi o glavnih problematikah in jih pozivajo k razmisleku. Zabava z namenom, torej.

Postaja vse bolj priljubljen, vabijo ga na razne radijske postaje, kmalu z skupino Pre-wax izda odmeven album Maggie's Latter. Sledi sodelovanje s producentom Chrisom Lanom, s katerim posname albuma Bible Reader in Great British MC's. Prelomnica je vsekakor začetek sodelovanja z Mad Professorjem in njegovo znamenito založbo Ariwa Records. Tu Macka B posname lepo število albumov, naj omenim le Natural Suntan, Don't Judge Me, Buppie Culture in We've had Enough.

Prozilitezem Rasta ideologije je Macka b ipričal širom po svetu, od Avstralije do Kalifornije, vključno z dvema koncertoma pri nas, v Plečnikovih Križankah in ob bistri Soči lansko leto. Turneja poteka v sklopu promocije novega albuma, tokrat live posnetkov iz številnih koncertov od Amsterdama, Bilbaa, Pariza do Hamburga. Spremljala ga bo predskupina Boo Boo Vibration.

Pozabite na črno-belo žogo in se predajte roots reggae vibracijam.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Macka B lani na Riversplashu - thumbnail

Macka B lani na Riversplashu