v rubriki dogodki:
.. / / / 11.01.2005

Marilyn Crispell - Cankarjev jazz

Z dvemi zaporednimi večeri, v petek in soboto, 14. in 15. januarja, se bo pričela že četrta sezona jazzovskih dogodkov, ki nam jih v Cankarjevem domu (kot abonma ali posamični koncert oz. koncertni vikend paket) ponujajo pod imenom Cankarjev jazz. Tokrat bo na klavirju kot osišču kreativnih pristopov, ki so jazz popeljali v različne glasbene smeri, nastopila Marilyn Crispell s spremljavo Barry Guya na kontrabasu, Paul Lyttona na bobnih in Lotte Anker na saksofonu.

Marilyn Crispell je diplomirala na Glasbenem konservatoriju Nove Anglije, kjer je študirala klasični klavir in kompozicijo. Jazz je odkrila ob poslušanju Johna Coltrana, Cecila Taylorja in drugih sodobnih jazzovskih glasbenikov in skladateljev. Deset let je bila članica kvarteta Anthonyja Braxtona in zasedbe Reggieja Workmana. Bila je tudi članica zasedbe Barry Guy New Orchestra in pogosto gostja njegovega Londonskega orkestra jazzovskih skladateljev. Deluje solistično in vodi lastne skupine, poleg tega je nastopala in snemala s številnimi velikimi ameriškimi in evropskimi glasbeniki. Naj naštejemo le njene novejše albume: Storyteller, Ithaka, Amaryllis, Odyssey, Nothing ever was, anyway, In wind, in light, Complicite, Spring Tour, Santuerio, Destiny, poetic justice, The Woodstock concert, etc. Izvajala in snemala je glasbo sodobnih skladateljev, kot so Robert Cogan, Pozzi Escot, John Cage, Pauline Oliveros, Manfred Niehaus in Anthony Davis (sodelovala je tudi pri njegovi operi X z Newyorško operno hišo).

Crispellova je prejela dve štipendiji Newyorške fundacije za umetnosti (1988-1989 in 1994?1995) in naročilo za skladbo dobrodelne ustanove Mary Flagler Cary.

Napisala je glasbo za film Soul Suitcase kanadskega režiserja Paula DiStefana. Predstavljena bo v dokumentarnem filmu jazzista in režiserja Burrilla Crohna o novozelandski improvizirani glasbi in maorski kulturi. Crohn je tudi avtor posnetka Karakia, enourne predstavitve njenega solističnega nastopa v Wellingtonu. Nastopa tudi v francoskem filmu Women in Jazz režiserja Gillesa Correja.

Prireja improvizacijske delavnice in predava na univerzah ter umetniških središčih po ZDA, Evropi, Kanadi in Novi Zelandiji.

Cankarjev dom, 14. in 15.1.2005, ob 20.30 uri, Linhartova dvorana

Petek: Marilyn Crispell, klavir; Barry Guy, kontrabas; Paul Lytton, bobni;
Sobota: Marilyn Crispell, klavir; Lotte Anker, saksofon

Glej še:
www.marilyncrispell.com

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.