v rubriki dogodki:
.. / / / 25.01.2001

Me že ma da bi te v Ortu

V sredo, 31. januarja, se bodo v Ortu oglasili novomeški "mrtvaki" (beri: Društvo mrtvih pesnikov), ki te dni promovirajo svojo novo ploščo 20:00 in single Me že ma da bi te. Za single so že posneli videospot, ki ste si ga že lahko ogledali na POP-TV in TV Sloveniji.

DMP-jevci so svoj navječji hit Rabm posneli pred dvema letoma, medtem so bili v vojski, po dveletnem ustvarjalnem premoru pa so se konec poletja 2000 DMP-jevci ponovno za nekaj tednov zabivakirali v svojem zaklonišču, kjer vadijo, in začeli postavljati aranžmaje za najnovejše skladbe, ki so nastale v glavah in prstih Boruta in Alana. Rojevati se je začela nova plošča, ki so jo fantje posneli v septembru in oktobru 2000 v novomeškem studiu Luca. Plošča z dvanajstimi avtorskimi skladbami je začela dobivati svojo podobo pod producentsko taktirko obeh avtorjev ter ob koproducentski pomoči Tomislava Jovanovića Tokca.

Potrebno je dodati, da sta kot tekstopisca sodelovala še Tomaž Koncilija (Na drugi strani neba) in Ljubljančan Marko Stadler (On the wrong side of town). Pri snemanju so sodelovali še Tomislav Jovanović Tokac, Davor Klarič na hammondu in rhodesu, tolkalista Miro Tomšič in Primož Malenšek alias guru Pimpi, DJ PlankTon - Igor Vuk, Tomaž Borsan, Sašo Đukić Straški, Goran Balog idr. Posneti material je tonsko obdelal Tomaž Maras Mot, masteriral in editiral ga je Martin Žvelc, nova CD in kaseta skupine pa sta izšla pri založbi Nika pod naslovom 20:00 (Dvajset nič nič). Fotografije na ovitku so delo Boruta Peterlina in Marka Zajca, vse skupaj pa je oblikoval Radovan Arnold.

Stilno se nova plošča v primerjavi s prejšnjo pomika v še "trše" vode, čeprav še vedno ostaja v mejah pop-rocka. Aranžmajsko gre za predvsem kitarsko glasbo z očitno tendenco po vrnitvi k pristnejšemu, bazičnemu, a še vedno modernemu in sodobnemu zvoku. Če velja, da je prvo kaseto skupine (Iskanje) navdihnila zlasti glasba Dire Straitsov, bi lahko v zvoku najnovejšega izdelka iskali mnogo bolj raznorodne vplive, od Brucea Springsteena, Doobie Brothers in Steely Dana, Santane, Bryana Adamsa, Neka, U2, Gibonnija, Plavega orkestra in Letečega odreda do Natalie Imbruglia.

Ob tako raznorodni druščini stilov postane jasno, da so DMP tudi na novi plošči ohranili in izpopolnili svoj značilen zvok, ki jih dela unikatne v slovenskem merilu, da so ohranili prepoznavnost in atraktivnost ter stopili korak naprej na svoji glasbeni poti.

Če je vse to res in v kakšni meri, se boste lahko prepričali v sredo, 31. januarja 2001, ob 22h v Orto klubu v Ljubljani.

Za konec pa citat iz nedeljskih Videospotnic: "Rabm, rabm neki, da te ne pozabm, jest rabm ..."

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Drustvo mrtvih pesnikov - thumbnail

Drustvo mrtvih pesnikov