v rubriki dogodki:
.. / / / 04.10.2003

Rock against Bush day

11. oktobra 2003, na dan, ko bodo po svetu potekali koncerti kot izraz nestrinjanja s politiko ameriškega predsednika, bomo v Domu svobode v Trbovljah ob 20.00 gostili bende Forty Winks in Vanilla Sky iz Italije, The_Inaxy z Nizozemske in slovenske Backstage.

Soorganizator koncerta je društvo Trbovlje Hard Core (THC). Vstopnina bo 800 SIT, za člane THC-ja pa 700 SIT.

Skupina Forty Winks je štiri članska zasedba, ki je nastala leta 1998. Njihov prvi album To the Lonely Hearts (Trashed Records) je bil takoj razprodan. Leta 2002 so pri neodvisni ameriški založbi End Records, TX izdali na novo obdelan album To the Lonely Hearts (za ZDA in Kanado). Letos je isto zgoščenko za evropski trg izdala italijanska Agitato Records. Asian Man Records je njihovo skladbo uvrstil na tretjo. kompilacijo "Mailorder for the Masses" skupaj z Alkaline Trio, Lawrence Arms, Less Than Jake itd. Za Wynona Records izšel ?split? cd s še tremi skupinami (med njimi tudi Vanilla Sky iz Rima, ki tokrat Forty Winks spremljajo na turneji). Cd je v prodaji na Japonskem, ZDA in Evropi. Forty Winks so poleg rednih evropskih turnej v januarju in februarju 2003 z Days Like These (Lobster Records) križarili po Ameriki. ALTERNATIVE PRESS je avgusta 2002 v svojem članku uvrstil FW med 25 skupin (med njimi tudi The Hives, Hellacopters...), ki naj bi v naslednjih letih prevzele Ameriko.

The Inaxy je mlad in ambiciozen kvartet iz Tilburga na Nizozemskem, ki se od drugih skupin razlikuje po tem, da njihovo glasbo resnično prežema srčnost in strast. Skupina je pred dvema letoma začela misijo: odpreti oči v napredek in prezračiti svoj pogled na današnjo individualno in negativno družbo. Tako je mnogo bčutij vsakdanjega življenja našlo mesto v njihovih skladbah. Če to preslikamo v intenzivni živi nastop, nas slika, ki jo vidimo spominja na imena, kot so Boysetsfire, Thursday, nizozemski Face Tomorrow in MTV-jevskih Coldplay. Inaxy so klubski bend, ki za razliko od ostalih ne sledijo zgolj trendom, temveč izražajo kreativnost, ki jo navdihuje preteklost in sedanjost, kot tudi vizija prihodnosti. Po dveh demo izdajah so The Inaxy tokrat objavili prvi EP z naslovom Breaking Horizon , na katerem najdemo le 4 pesni, ki pa so se uspele izogniti žanrskemu etiketiranju. Lahko bi jim rekli pop, rock, emo ali hardcore. Vsebujejo vse, a niso nič od tega. Bend je (očitno) našel razmerje med intenzivnimi, melodičnimi pasažami in močnimi, agresivnimi izbruhi. Kakorkoli so pesmi postavljene, na koncu vedno vzpostavijo emocionalno nabito glasbeno vzdušje, ki raste v svoji moči in intenziteti.

 - thumbnail