v rubriki dogodki:
.. / / / 25.11.2003

Novi novi punk 03

Na letošnjem NNP (Novem Novem Punku, nasledniku Novega Rocka in Novega Novega Rocka) bodo nastopili Audioworks, Kvazi cirkus, Manul in Dr. Zero, kot gostjo pa bomo videli Hanin Elias (ex Atari Teenage Riot). NNP se bo zgodil v soboto 29. novembra v ljubljanskem klubu Orto.

Več o izvajalcih najdete na spletni strani ŠKUC-a, tam pa je njegova punkerska eminenca Igor Vidmar zapisal tudi te končne opombe:

"Lani/letos je 25-letnica punka/Pankrtov in njihove prve male plošče Lepi in prazni / Lublana je bulana , zato torej NN Rock kot NN Punk? redu - vendar nostalgija, "še pomnite..." itd. ne bi bila dovolj močan razlog za ta tvegani eksperiment. In če bi res šlo samo za to, ne NNP-ja ne PJBP-ja* ne bi bilo. Ne - gre za to, da se prav v teh časih dopolnjuje obrat, ki se je globalno začel s padcem Berlinskega zidu, lokalno pa z osamosvojitvijo in s tranzicijo oz. liberalnokapitalistično reformo družbe: čas kot da se je obrnil nazaj; s Siddhartinim stadionskim koncertom - metaforo pa je postalo vse jasno in transparentno: SIMFO-ROCK RULES! STADIUM ROCK RULES!

Kje torej smo?

SMO SREDI 70-TIH - v glasbenem in medijskem smislu ; se pa tudi današnja družbena in moralno-vrednostna sestava - demokraciji , svobodi govora itd. Navkljub - ali pa prav zaradi njiju! - precej bolj "ujema" z onim turobnim časom, kot nam to dovolijo misliti Ustava, 24 ur in jumbo plakati: ali niso bili tudi tisti časi polne zaposlenosti, polnih trgovin, močnih stanovanjskih skladov in vse cenejših kreditov prva in prava "zgodba o uspehu", v kateri si najbolje uspeval, če si dal mir in skrbel za svojo rit, in če si kot samoupravljavec nasploh in posebej kot pop glasbenik muzikalno kvalitetno in doživeto pel o pluralizmu , toleranci in o miru na svetu , pa seveda o večnih ničevostih, "duši in jazu","srcu in telesu"? In če si še lepo sodeloval z nacionalnimi pop-istitucijami, vključno s simfo-orkestrom in s tedaj vodilnimi tržnimi silami, uspeh ni mogel izostati.

Potem pa pride punk pa pokvari ŠTOS-ersko idilo. Ostalo je zgodovina - ki je (skoraj) ni, ker je kmalu spet odšel.

Seveda NNP03 ni in noče biti "to isto", kot eno tako slabo vračanje enakega. Največ motnja, vir blagega nelagodja, morda vzpodbuda za zastavljanja kakega vprašanja ali dveh. Pa brez zamere in brez panike- saj jutri ziher boljše bo , prihodnje leto pa nas itak čaka "vnebovzetje".

Vabljeni.

Igor Vidmar l.r."

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Novi novi punk 03 - thumbnail

Novi novi punk 03