v rubriki dogodki:
.. / / / 24.02.2004

Pete Tong v Ambasadi Gavioli

Rojen v Dartfordu, Angliji, današnja britanska ikona progresivnih zvokov Pete Tong prihaja v Ambasado Gavioli 28. februarja 2004. Za zabavo bodo poskrbeli še Crazy Lemon in v mezazineu Joe Montana ter Robert G Roy. Dogodek se začne ob 23h, konča pa ...

Pete Tong je na glasbeno pot stopil v najstniških letih, kot navdušenec nad underground soul sceno. V poznih sedemdesetih so na Petea naredile vtis predvsem skupine, kot so Funkadelic, James Brown & Evelin Champaign King idr.

Njegov prvi nastop se je zgodil pri petnajstih, ko je vrtel glasbo na poročni zabavi. Od takrat naprej je deloval tudi kot promoter lokalnih bendov, kasneje pa postal član skupine old-school didžejev Soul Funk Mafia. Do konca sedemdesetih vrti večinoma dance in soul glasbo po vseh klubih, ki mu dajo priložnost vrteti, vmes pa zapusti šolanje.

Leta '79 se mu ponudi mesto pomočnika urednika revije Blues & Soul, katero sprejme. Novinarski poklic opravlja do leta '83, potem pa ga medijska pot odpelje na radio, kjer si pridobi ustrezne izkušnje za svojo nadaljno medijsko pot. Občasno se je pojavljal na lokalnih radijskih postajah BBC Radio Medway, London ter Radio 1, kjer kasneje dobi redno službo in zaslovi kot voditelj petkovih večerov v oddaji Essential Selection.

Poleg ustvarjanja na radijskih frekfencah, je Pete aktiven tudi v založništvu ter kot manager sodeluje pri podzaložbi A&R, katere lastnik je založba London Records. Zanjo išče nove talente, ter tako med drugim odkrije tudi dekliško glasbeno skupino z imenom Bananarama. Čeprav zelo zaposlen z delom pri založbi, sprejme ponudbo radia Invicta in radia Capitol, kjer dobi svoj lastni program. Na njegov glasbeni stil so vplivali predvsem radijski didžeji Robbie Vincent, Greg Edwards in Emperor Rosko.

Konec osemdesetih, med prebujanjem acid housea, Pete ustanavlja svojo lastno založbo FFRR, pod okriljem London Records. Namen te založbe je bil podpreti novo zvrst elektronske glasbe, ki je prihajala iz mesto, kot sta Chicago in Detroit. Prvi izdaji sta bili od skupine Salt'n'Pepa (Push it) in Simona Harrisa (Bass - how low can you go?), nato sledijo še hiti izvajalcev Steva "Silka" Hurleyja, Smith & Mightyja, Orbital, Cookie Crewa itd.

Leta '91 Pete opusti delo na lokalnih radijskih postajah, ter prične s petkovimi večeri na Radiu 1 v oddaji Essential Selection, katero poslušajo mlade generacije clubberjev. V oddaji se predvajajo različne zvrsti nove elektronske glasbe, tj. od techna, jungla, hip hopa do funk and soula; skratka Pete ob tem pridobi ugled zelo inovativnega in vplivnega britanskega didžeja.

Kot super zvezdnik se ob nastajanju novih rave partyjev udeleži tudi najpomembnejših, kot so Love parade, Cremafields, Homelands ipd. Prva dvojna kompilacija serije Essential je izšla spomladi leta '98, na kateri so se nahajali hiti vplivnih imen s klubske scene, kot so Armand van Helden, Run DMC, Prodigy, Underworld ... Po ogromnem uspehu, nadaljuje z izdajo kompilacij, saj že poleti '98 izide naslednja kompilacija, ki prav tako požene pozitivne kritike. Ostale kompilacije: Essential Selection Ibiza '99, Essential decade 1990-2000, Deep Phunk Theory, Twisted Beats.

Njegova zadnja kompilacija v seriji Essential je izšla pred nekaj meseci, v poletni izdaji, na kateri se nahajajo največji hiti poletja '03, kot so Milles Hollway and Elliot Eastwick (Downtime), Echofalls (Shiver), Peace Division (Beats & Peacez Number 3), Tom Mangan (So We Can)?

Letošnje poletje pa je bil rezident dj v ibiškem klubu Pacha.

28.02.04 ob 23.00

Pete Tong
www.bbc.co.uk/dance/petetong
Crazy Lemon

Mezanine
Joe Montana
Robert G Roy

Pete Tong - thumbnail

Pete Tong