v rubriki dogodki:
.. / / / 14.03.2005

Mark Knopfler prihaja v Ljubljano

Pestro koncertno leto se nadaljuje - po R.E.M., Anastacii in Rammstein ter pred Joejem Cockerjem in Nickom Caveom v Ljubljano prihaja eden najboljših kitaristov vseh časov - Mark Knopfler.

Kariera Marka Knopflerja je zares vzletela v drugi polovici sedemdesetih, ko je ustanovil zasedbo Dire Straits in katero je vodil vse do leta 1995, vmes pa ustvaril nepozabne skladbe Sultans of swing, Brothers in arms, Where you think you're going, Telegraph Road, Calling Elvis in še mnoge, mnoge druge. Skladbe je seveda zaznamoval zvok kitare Marka Knopflerja, ki že ves čas kariere slovi kot eden redkih kitaristov, ki do potankosti obvlada igranje kitare s prsti.

Prvo solistično ploščo Local Hero je Mark izdal že leta 1983, sledili sta še dve pri kritikih izredno pohvaljeni plošči - Cal (1984) in The Princess Birde (1987), ostale Markove plošče pa so tavale v sivem povprečju.

Zadnjo ploščo Shangri-La, kateri bo obilo pozornosti zagotovo posvetil tudi na aktualni koncertni turneji, je izdal lansko leto, na njej pa najdemo nekaj odličnih skladb - The Trawlerman's Song, Back to Tupelo, Postcards from Paraguay, Stand up guy in Donegan's gone, vendar pa mene osebno plošča ni povsem prepričala.

No, najbrž bo povsem drugačno, ko bom nekatere skladbe slišal v živo, seveda v kombinaciji z mnogimi drugimi skladbami iz njegove solistične kariere, zagotovo pa se Mark ne bo mogel izogniti niti skladbam iz zlatega obdobja Dire Straits.

In kdaj se bo vse to dogajalo? Mark Knopfler bo ljubljansko Halo Tivoli obiskal v torek, 3. maja 2005, vstopnice so že prodaji, tega izjemnega kitarskega virtuoza pa je v naše kraje pripeljal ŠKUC Ropot. Glasbeni užitki so zagotovljeni, mladi nadebudni kitaristi pa bodo imeli priložnost v živo videti glasbeno in kitarsko legendo.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Mark Knopfler - thumbnail

Mark Knopfler