v rubriki dogodki:
.. / / / 13.04.2005

Plesni solo: Sam v žepu

Solo predstava Sam v žepu je osebna izpoved plesalca Dušan Teropšiča, za katero je navdih črpal iz lastnih izkušenj, spominov in občutij, premierno pa bo prikazana v četrtek, 14. aprila v Cankarjevemu domu ob 20. uri. Intimna zgodba se vrti okoli potovalnega kovčka, v katerem so shranjeni pripomočki, ki sprožajo niz asociacij, te pa postajajo sestavni delci mozaika širše zgodbe...

V Cankarjevemu domu se nam od januarja do decembra 2005 v okviru abonmaja Zarjavele trobente obeta sedem gledaliških predstav, ki bodo premierno uprizorjene na naših odrih.

Dušan Teropšič se bo lotil intimnega sola, Iztok Kovač je brskal po nenavadnem življenju W. A. Mozarta v predstavi Woferl-osebno, Ivan Talijančić se bo ukvarjal z občutkom osamljenosti v izobilju medijske kulture, Igor Sviderski nas bo popeljal skozi najrazličnejše pokrajine človekovega razpoloženja in bivanja, Branko Potočan bo plul po cirkuških vodah, Mala Kline in Maja Delak bosta navdih iskali v kultni drami Stroj Hamlet Heinerja Müllerja, Rok Vevar pa bo ustvaril kartografijo celovečernih slik o gledališču.

Plesalec in koreograf Dušan Teropšič, rojen 1967, se je s plesom pričel ukvarjati leta 1989 pri plesni skupini Nova v Kranju. Kasneje je bil član folklorne skupine France Marolt, plesnega Studia Intakt in Plesnega teatra Ljubljana (PTL) ter se je udeleževal vrste delavnic in seminarjev. V zadnjih letih se aktivno ukvarja tudi z borilnimi veščinami, katerih elemente vnaša v svoje predstave, ki temeljijo predvsem na fizičnem teatru.

Poleg sodelovanja s številnimi koreografi (Potočan, Štrucl, Pograjc, Ožbolt, Kovač, Farič) je ustvaril tudi samostojne koreografije in plesnogibalne predstave - Svet znotraj, Peš na Pluton, Igra lutk, Muhe, Močvirje, Kratke hlače, Prvi koraki, itd.

Leta 1997 je ustanovil Fizični teater Mamut, katerega vodi in v njem poučuje.

S predstavo Sam v žepu Dušana Teropšiča se bo Cankarjev dom vključil v mednarodni plesni projekt Plesna avtocesta.

Avtor, koreografija: Dušan Teropšič
Produkcija: KUD NOR Kranj
Koprodukcija: Cankarjev dom

Premiera in ponovitvi:
14. in 15. april ob 20. uri, 16. april ob 19. uri

Priredil

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

sam v zepu - thumbnail

sam v zepu