v rubriki dogodki:
.. / / / 25.01.2011

Portishead na festivalu Exit 2011

Začetki skupine Portishead segajo v začetek devetdesetih let. Band, ki si je ime nadel po mestecu, iz katerega prihaja ustanovitelj – producent in multiinstrumentalist Geoff Barrow, je že s prvim albumom Dummy iz leta 1994, s hitsingloma Glory Box in Sour Times naredil odklon od dominantnega otoškega brit-pop zvoka takratnega časa.

Očarljiv glas Beth Gibbons in neprecenljiv doprinos kitarista Adriana Utleyja, je izrisal estetiko, ki je bila bistveno drugačna od vsega estetskega v takratnem času. Album je popolnoma nepričakovano ustvaril izjemen komercialni uspeh, hvalili so ga tako kritiki kot poslušalci, že naslednje leto pa je skupina prejela prestižno glasbeno nagrado Mercury. S singlom All Mine iz leta 1997 so napovedali nov album, le dobro leto zatem pa so izdali še en – live album z newyorško filharmonijo. Leta 1999 so prenehali z delovanjem in "počivali" vse do 2008.

Aprila lanskega leta so objavili tretji album z naslovom Third, ki ga je napovedal single Machine Gun. Decembra 2009, na mednarodni dan človekovih pravic, so objavili pesem Chase The Tear, ki je bila dostopna na njihovi spletni strani in s katero so (z zbiranjem denarnih sredstev) pomagali organizaciji Amnesty Interational. Po nastopu Trickya na festivalu Exit leta 2003 in po velikem koncertu skupine Massive Attack lani v Beogradu, bo skupina Portishead zaokrožila sveto trojico trip-hopa v Srbiji.

Exit Festival 2011 bo med 7. in 10. julijem potekal na magični Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu. Lani je prek 165.000 obiskovalcev iz vsega sveta na 20 festivalskih odrih uživalo v nastopih 600 izvajalcev in glasbenih velikanov, kot so: Faith No More, The Chemical Brothers, Placebo, LCD Soundsystem, Pendulum, Mika, DJ Shadow, Atari Teenage Riot, Missy Elliott, Röyksopp. Festival letos pričakuje že svojega dvomilijonskega obiskovalca!

Prodaja vstopnic

Za 12. festival Exit je trenutno na voljo omejeno število super ugodnih vstopnic: 4-dnevna vstopnica za festival + kamp + avtobusni prevoz = 59€! Le najhitrejši glasbeni navdušenci si svojo vstopnico za najboljši festival Jugovzhodne Evrope lahko zagotovijo le na Exitovem pooblaščenem prodajnem mestu v Ljubljani.

http://www.supratravel.si/
http://www.facebook.com/exitslo

Organizatorji festivala v Novem Sadu opozarjajo, da bo končna cena vstopnice za festival in kamp junija znašala 118€, cena paketa z dodanim avtobusnim prevozom pa 177€. 4-dnevno unikatno festivalsko vzdušje in nastope številnih svetovnih glasbenih zvezd si najbolj zvesti obiskovalci lahko omislijo že za ceno dveh povprečnih koncertov doma ali v tujini.

Miha Rekar - avatar

Miha Rekar / mr.si

Redaktor ŽVPL, ki je od 02.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 73 člankov.

Portishead - thumbnail

Portishead