v rubriki dogodki:
.. / / / 01.11.2003

Prihajajo Living Daylights

V petek, 7.11., bosta v ilirskobistriškem klubu MKNŽ nastopili skupini Lolita in Living Daylights. Dan kasneje, 8.11., pa v družbi Jazoo še v KUDu France Prešeren v Ljubljani.

Lolita je nastala leta 1987 v Ljubljani, Jugoslaviji, iz treh glasbenikov. Primož Simončič - sax, Blaž Grm - bobni, Iztok Vidmar - bas so prej igrali v raznih Rock in oposition, Jazz, Punk in New Wave bandih. Po letu dni se skupin pridruži kitarist Samo Ljubešič. Prvo kaseto posnamejo kar na 4-kanalni kasetofon v domačem prostoru za vaje, izide pa pri založbi FV- Ljubljana leta 1989. Ista založba leta 1991 izda še LP Lolita. V tem času Lolita sodeluje z glasbo in nastopanjem v predstavi Gledališča Ane Monro George Dandin. Istega leta iz skupine odideta kitarist Samo in bobnar Blaž in ki ga zamenja Mirsad Šabić. V plesni predstavi Vso Srečo ti želim sodeluje z glasbo in gibom s koreografom Iztokom Kovačem in PTL v produkciji Cankarjevega doma v Ljubljani. Leta 1991 nastopijo na festivalu plesnih teatrov v Budimpešti. Glasba nastala iz izkušnje sodelovanja v predstavi izide na kaseti Pik Pok v samozaložbi. V tem času Lolita nastopa širom Jugoslavije kot tudi v Italiji, Madžarski in Nizozemski. Z denarjem prisluženim za glasbo za predstavo C. Goldoni, Sluga dveh gospodov za Ljudsko gledališče Celje posname leta 1994 live CD BoPa (But?llBe). Ob promociji Cdja različni slovenski umetniki prispevajo grafike, fotografije oz. ilustracije za T-shirt kolekcijo Pomlad '95 predstavljeno v Truebaru v Ljubljani. 1996 izide v sozaložbi KUD France Prešeren - Lolita studijski CD Lolipop. Video za Zelenjavno mavrico, skladbo s Cdja, prispeva slikar Oliver Marčeta. Na CD sodeluje v pesmi Modri Vlak Zijah A. Sokolović, bosanski igralec trenutno delujoč v Avstriji. Iz tega poznanstva se leta 1997 razvije sodelovanje na Evropskem mesecu kulture v Ljubljani s šalo za jazz kvartet in igralca - Medved, Anton P. Čehova in Z.A. Sokolovića. S predstavo Lolito zapusti bobnar Mirsad pridružita pa se bobnar Marjan Stanič in violinistka Jelena Ždrale, kar doda skupini močnejši etno-balkan stil. Lolita 1998 naredi glasbo za kratki film Oliverja Marčete Hotel Intercontinental. Skupini se pridruži še kitarist Igor Bezget in live CD Lulu posname v klubu Channel Zero - Ljubljana kjer Jeleno zamenja violinist Matjaž Sekne. Zasedba s CDja sax-kitara-violina-boben-bas se spet skrči na osnovno Primož Simončič-sax, Marjan Stanič-boben, Iztok Vidmar-bas in leta 1999 izvede projekt Trnovski Orkester, kjer sedem glasbenikov pod taktirko Zijah A. Sokolovića improvizira na njegove iztočnice. Posnetek koncerta izide v omejeni nakladi za sladokusce na CDR Trnovskega Orkestra Ples v domači pekarni. Leto 0 je bilo za Lolito leto festivalov saj so igrali na in Jazz festival Cerkno 2000 (Slovenija), Ljubljana Jazz festival '00 (Slovenija), Pepsi Sziget 2000 - Banán Jazz Stage (Budimpešta, Madžarska), Kumanovo jazz festival (Makedonija), Nishvile Jazz Festival (Niš, Beograd, Jugoslavija).
Glasba Lolite temelji na karakterističnem pristopu do različnih glasbenih trendov. Raziskovanje rezultira v sintezi, kjer ima vsak član skupine točno določeno vlogo. Skupaj z basom predstavljajo bobni težko in spremenljivo ozadje za melodične tokove saksofona. V določenih odstavkih bas duhovito nadomešča električno kitaro, istocasno pa se povezuje z improvizacijskimi ekskurzi, saksofona. Na koncertih ponuja Lolita odlično predstavo in je tako zapolnila praznino, ki prevladuje na slovenski jazz sceni; vsaj do neke mere. Z zbližanjem tradicionalnega jazz jive-a in izrazitih rock ritmov, Lolita z lahkoto očara tako privržence jazza kot tudi rokerje.
Na naslednjih naslovih je na voljo tudi nekaj glasbe skupine Lolita:

http://www.mp3.com/lolitka
http://lolita.iuma.com/

Seattlska skupina Living Daylights (pri nas je že gostovala s skupino Lolita, nazadnje pred štirimi leti) igra sodobni jazz, ki se spogleduje z mnogimi žanri, mdr. s funkom, rockom in etnom. Saksofonistko Jessico Lurie poznamo tudi iz cenjene ženske zasedbe Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet in Jessica Lurie Ensemble/Trio. Lurijeva je sodelovala s kopico jazzovskih rockovskih glasbenikov (Wayne Horvitz, The Indigo Girls, The Posies, Sleater Kinney), ob tem pa sklada še za plesne, filmske in multimedijske predstave. Glasbeno pot je sicer začela kot flavtistka, a se je preusmerila na saksofon v srednji šoli, kjer sta z basistom Arnejem Livingstonom igrala v rockovskem bandu. Ritmično razgibano plesno glasbo skupine zaznamuje prav Livingstonovo funkoidno igranje električnega basa, ki se ga dostikrat loteva, kot bi bil navadna kitara. Livingston je sodeloval tako z mlajšimi jazzerji (Joshua Redman, Brad Shepik) kot rockerji (znana imena z grungovske scene, kot sta Stone Gossard, kitarist benda Pearl Jam, in Matt Cameron, bobnar benda Soundgarden). Bobnar Dale Fenning je drugače soustanovitelj, avtor pesmi in producent skupine Tough Mama, ob tem in igranju z Living Daylights pa sodeluje še s številnimi drugimi glasbeniki. Trio je med drugim nastopal tudi s priznanimi glasbeniki in zasedbami v jaz/jam skupnosti kot so John Scofield, Groove Collective, Wayne Shorter, Maceo Parker, Soul Live, Deep Banana Blackout in mnogimi drugimi.
Living Daylights so na Liquid City Records do sedaj objavili štiri albume: Falling Down Laughing (1995), 500 Pound Cat (1998), Electric Rosary (2000) in live album Night of the Living Daylights, posnet v Sit n' Spin v Seattlu oktobra 2002.

Domača zasedba Jazoo je v lanskem letu pri švicarski založbi Membrane Records izdala dolgo pričakovani album z naslovom "ON TIME". Instrumentalne avtorske skladbe so plod večletnih izkušenj, ki so jih člani nabrali v različnih skupinah: Xenophobia, Histeria, Herald IV, Abadon, Društvo Mrtvih Pesnikov, Planet Groove.., sicer pa je njihova glasba težje opredeljiva, zato lahko upravičeno govorimo o pravi mešanici rock, etno, jazz, fusion in ambientalne glasbe.

Stalna zasedba šteje pet članov:
Matjaž Mlakar - sopran in tenor saksofon,
Bogdan Dobnik - el. kitara,
Tomaž Pačnik - klaviature,
David Novak - el. bas kitara in
Franci Krevh - bobni,

Več o Jazzo pa lahko najdete na spletni strani http://www.jazoo.net

 - thumbnail