v rubriki dogodki:
.. / / / 16.04.2004

Radikal Dub kolektiv na Metelkovi

Radikal Dub Kolektiv, ki bodo v petek, 16.4. naropili v Gala Hali na Metelkovi, poznamo predvsem kot zelo izviren dub-reggae band, ki svoj (ne)definirani stil kombinira s prvinami punkrocka, rootsreggae in ska glasbe in ga včasih postavi v povsem transoidni ambient.

RDK so nastali v maju 2002 kot petčlanska zasedba, od katerih večina že leta igra v (tudi žanrsko) različnih skupinah. Danes RDK sestavlja 8 članov: Buddy - kitara, Vrx ? bas, Sheki ? sampler, efekti, groovebox, Jebiga ? bobni, Dr. Vax ? synth x2, melodica, glas, Korx ? sax, Bole ? sax, Petra ? glas, na koncertih pa jih v zadnjem času redno spremlja tudi pseben gost na tolkalih.

V kratkem času svojega obstoja se kolektiv lahko pohvali s kreativno, kot tudi koncertno hiperaktivnostjo. To so s številnimi nastopi po slovenskih klubih tudi že dokazali. Od samega začetka kolektiv ustvarja avtorsko glasbo, ki te dni izhaja na prvem samostojnem albumu. Album, za katerega material so posneli že v juniju 2003, bi moral iziti že marca, a se je zataknilo pri prijavljanju avtorskih pravic pri za to ustanovljeni instituciji, ki pri nas sliši na ime SAZAS. RDK namreč svojih skladb nočejo "zaščititi", čemur posledično sledi sankcija, da jim cedejk nočejo natisniti.

Na petkovem koncertu bodo RDK sicer novi album predstavili, več poudarka pa bodo namenili skladbam, ki so nastale v zadnjem obdobju. Skupina je namreč pričela z razvojem svojevrstnega "techno-dub" zvoka, kar pomeni, da je prej ležerne in na momente zaspane ritme zamenjala nekoliko bolj up-tempo ritem sekcija z izrazitim beatom, kar vsekakor napoveduje še nekoliko bolj razgiban koncert. Pred kratkim so ta repertoar v živo predstavili na domačem Radiu 101 in doživeli izjemno pozitiven odziv s strani poslušalcev.

Po koncertu Jebiga in Leech Hre Perry vrtita dub-reggae-breakbeat-jungle-punk.

 - thumbnail