v rubriki dogodki:
.. / / / 19.04.2005

Rock fest Jürjovo je 2005

v petek 22.aprila, se bo v stari kinodvorani Videm v Sv. Juriju ob Ščavnici odvijal tradicionlani rock fest Jürjovo je s skupinami Analena, Dežurni krivci, Muškat Hamburg, Kleemar, No cenzura in Tadej Vesenjak & V. dom.

Analena: Čeprav so njihove korenine pognale iz punk rockovskega etosa, je bila Analena že na samem začetku pripravljena in odločena porušiti številne meje. Presenetljivo je, da v vseh teh letih delovanja niti njihovi zvesti poslušalci, niti kritiki, niso mogli nikoli natančno določiti in opredeliti njihovega zvoka.
Poleg koncertov v Sloveniji in na Hrvaškem, imajo Analena za sabo kar nekaj evropskih turnej. Aktivno podpirajo lokalno sceno in pomagajo mnogim lokalnim zasedbam, navsezadnje njihova podpora prihaja že skozi sam njihov obstoj.
Pravkar promovirajo njihov najnovejši album z imenom Carbon Based, ki je pod okriljem alternativne založbe Moonlee Records. Carbon Based je izraz pronicljive in zrele zasedbe, iskren izliv odločnosti in strasti v polnem razmahu. Analena sledi svojemu instinktu ter staplja očarljive melodije z zapleteno in bleščečo ritmično nepopustljivostjo. Osupljiv in brezmadežen instrumental v kombinaciji z duhovitimi, poetičnimi ter hkrati neobremenjenimi besedili poskrbi za vse ostalo.

www.analena.org

Dežurni krivci so odličen hard alternative rock bend iz Prlekije. Kakor človek je že njihov tretji album, ki je tudi njihova najbolj dorečena stvaritev do sedaj. Bend se še naprej strogo drži garažnega, podzemnega rock drivea, ki ga odlikujejo tako pestra ritem sekcija, kot tudi odlična kitarska maličenja. Temu Dežurni krivci dodajajo obilo odličnih kitarskih riffov, ki segajo od starih hard trikov in stoner našponanosti pa vse do izjemnih alternative, post grunge in rahlo noise prijemov. Čeravno se njihov zvok giblje v zelo surovih in bazičnih okoljih pa so skladbe na zadnji plošči zelo raznoliko zastavljene, tako da plošča v vsakem elementu in trenutku prepriča. Skladbe Dežurnih krivcev imajo ravno pravo dozo bazične rock'n'roll vibracije, garažne neodvisnosti in sodobne hard pogubnosti. Poleg tega zna biti bend tako surovo rockerski, kot tudi sila poetičen. In tudi v teh slednjih, bolj mirnih okoljih, se Dežurni kivci ne odrekajo surovega, ostrega in brezkompromisnega rock zvoka.

www.dezurni-krivci.com

Muškat Hamburg: Punk rock'n'roll trta je zacvetela januarja 2003, s cepljenjem dveh članov organizacije Opus Hey in že leta 1997 izbrane sadike Muškat Hamburg. Njen sok je dolgo zorel v kleteh podravske vinorodne dežele in bil leta 2004 izbran za degustiranje na Klubskem maratonu Radia študent. Zmerno uživanje povzroča divjanje hormonov, daljše noči in prehitro vožnjo. Njeni oboževalci zahtevajo stekleničenje, ki pa se bo zgodilo šele po ledeni trgatvi. V kolikor ne bo toče, bo letnik 2005 hudičevo dober in vreden pokušine.

www.muskathamburg.com

Kleemar: Server naprednega in prvovrstnega slovenskega glasbenega kolektiva Kleemar (beri klémar ali klejmar) je Matej Končan, allrounder širokega glasbenega spektra, poznavanja in udejstvovanja. Ustanovni član kolektiva Prekmurje Noise Conspiracy, klaviaturist skupine Manul in delni sodelavec skupine Psycho-Path, za katere je posnel tudi klaviature. Njihov raziskovalni pristop rezultira v v postidmovskem stapljanju elementov sodobne elektronike in akustične glasbe, ki pronica skozi vložke kultnih filmov, melanholične ambiente, postrokovske motive in subtilna avtorska nihanja. Nastop v živo ustvarijo z organskimi zvoki analognih sintetizatorjev, rhodes klaviaturami, kitaro, basom, ritem mašino in bobni. Kleemar, ki daleč presega slovensko elektro povprečje, bo tudi tokrat nastopil s standardno spremlavo; Sašo Benko (Manul), David Halb (Sphericube) in Jernej Šavel (Rae Mikkelson Band, Psycho-Path).

www.p-n-c.org

Tadej Vesenjak je kantavtor, ki v prleščini misli, "guči" in poje. Rad se poheca in zamisli ob sebi ali zaradi drugih. Pravi, da je gnoja več kot ga je blo in manj kot ga še bo. Lahko ga srečate med potepanjem po goricah ali v planinah, ob rekah in jezerih ali pa sedi in bere na klopci sredi mesta. Zelo verjetno, da je on tisti neznanec, ki vas je pozdravil v hipermarketu. S spremljevalno zasedbo V. dom bo predstavil svoj repertoar osebno izpovednih in družbenokritičnih pesmi.

www.kantavtor.tk

No Cenzura, katere najstarejši člani komaj že lahko sedijo za volanom, glasbeno pa prisegajo na trše kitarske prijeme v stilu RATM in podobnih zasedb.
So eden izmed četverice bendov iz Bistrice ob Sotli, ki prav te dni promovirajo pred kratkim izšel kompilacijski CD Urok.

www.projekt-urok.com

vstopnina: 800 sit

 - thumbnail